Bezárnak a BKV jegypénztárak

iho   ·   2014.06.12. 10:17

A tömegközlekedési vállalat azt ígéri, hogy a több mint kétszáz alkalmazott nem kerül utcára, a társaság más területen ad nekik munkát. Folyamatosan zajlik a BKK háromszáz, új jegy- és bérletkiadó automatájának telepítése, az utolsót legkésőbb 2015 elejére helyezik üzembe. Emellett egyre bővül az ügyfélcentrumok és ügyfélpontok száma is – írja a Napi Gazdaság.

Jelenleg hat ügyfélcentrum és ügyfélpont működik − 47 munkatárssal −, ahol az ügyfelek megvásárolhatják a BKK teljes palettájának jegyeit és bérleteit, intézhetik a közösségi közlekedéssel, közútkezeléssel és teherforgalmi behajtással kapcsolatos ügyeiket, valamint tájékoztatást kaphatnak a közlekedési lehetőségekről és a projektekről.

A BKK eddigi tapasztalatai pozitívak, bár többen még mindig inkább a sorban állást választják az új automaták használata helyett. A társaság várakozásai szerint az ügyfelek fokozatosan térnek majd át a gyorsabb kiszolgálást biztosító automaták használatára.

A BKK jelenleg 51 helyszínen 74 pénztári ablakkal rendelkezik, ezekben összesen 226-an dolgoznak.  Kérdésünkre, hogy a rendszer kiépülése után tervezik-e a pénztárak bezárását, és mi lesz az ott dolgozókkal, nem kaptunk egyértelmű választ. A társaság közölte: céljuk, hogy első lépésként a vásárlások legalább felét az automatákon intézzék az utazók, bár az új készülékek alkalmasak lesznek a pénztárak teljes kapacitásának átvételére is.

Bár az új automaták telepítésével, kicsit később pedig az elektronikus jegyrendszer kiépítésével jelentősen átalakul a BKK jegy- és bérletértékesítési technikája, ez nem jelenti azt, hogy az emberi munka teljes mértékben nélkülözhetővé válik. Ahogy a jövőben megépülő elektronikus beléptetőkapuk sem váltják ki teljes egészében a jegyellenőrök munkáját, a jegypénztárakban dolgozókéra is szükség lesz a továbbiakban, mondta a társaság. A jövő év végéig közel tíz főbb tömegközlekedési csomópontban tervezik új ügyfélközpont nyitását, ahol tovább foglalkoztathatják majd a jelenleg jegypénztárakban dolgozó munkatársakat. Ennek részleteiről azonban csak a későbbiekben döntenek, hiszen az elektronikus jegyrendszerre való átállás is több évig tartó folyamat lesz.

Az új jegyértékesítő rendszert a T-Systems Magyarország Zrt. szállítja, a vállalat nettó 5,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a közbeszerzési eljárást. Ez magában foglalja a készülékek gyártását, szállítását, telepítését és 5 éven át tartó teljes körű üzemeltetését. A beruházáshoz szükséges 3 milliárd forint forrást a főváros és a BKK között létrejött fejlesztési megállapodás  alapján a Fővárosi Közgyűlés biztosította.

A jövőben − legalábbis a BKK reményei szerint − tehát végleg megszűnhet a pénztárak előtti sorban állás: a jegy- és bérletkiadó automaták, illetve az ügyfélcentrumok igénybevétele mellett az elektronikus jegyrendszer kiépítésével az utazási kártyákat és az azokhoz tartozó utazási számlát az interneten vagy a telefonos ügyfélszolgálat segítségével is fel lehet majd tölteni. A BKK előkészítésében megvalósuló elektronikus jegyrendszerrel és az ügyfélközpontok kialakításával komplex, integrált értékesítési és ügyfél-kommunikációs, valamint utastájékoztatási platform kialakítása válik lehetővé – tette hozzá a BKK.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.