Biciklivel a vizes vébére?

iho   ·   2017.06.06. 21:15
00kicsi

Lassacskán helyreáll a forgalmi rend a Népfürdő utca környékén. Az átmenő gépjárműforgalmat már beengedik (habár a Behajtani tilos táblák még a valaha lezárt útszakasz mindkét végén kint vannak), és mintha kerékpárút is lenne, igaz, hogy egy gyalogjárda és kerékpárút együttes használatát jelző táblánál hirtelen véget is ér. A kérdés csak az, hogy a Duna Aréna környékének rendezésekor ennyire futotta-e vajon, vagy talán majd folytatják tovább a felfestést? (Azt már meg sem mernénk kockáztatni, hogy a világbajnokságra érkező tömeg között cikáznak majd a biciklisek – arra tekerők éppúgy, mint mondjuk a bérbringával a sporteseményre érkezők). A budapesti kerékpárút-hálózatot megjelenítő térkép mindenesetre végig elkülönített, felfestett útvonalról tud.

Elkülönített, felfestett? A térképen igen, a valóságban nem annyira (fotók: IHO)

A környék kerékpárút-hálózata amúgy is több sebből vérzik. Az idézett térkép szerint a Róbert Károly körút biciklis útvonala is erősen hiányos: a Pap Károly utca és az Árpád híd felhajtója között hiányzik, azaz csak a Gömb utcán és a Nyugdíjfolyósító mellett elhaladva lehet kikerülni e szakaszt. Az Index Kerékagy blogja nem olyan rég részletesen ki is elemezte a helyzetet, ám egy, a Vágány utca és az Árpád híd közti szakasz felújításáról szóló közbeszerzés kerékpárút építését is tartalmazza. Mivel a beruházó Strabaggal még 2016-ban kötötték meg a kivitelezésre a szerződést (a munkálatokkal az arra járó találkozhatott is), csak remélni tudjuk, hogy a kerékpárút is elkészül végre, teljes hosszában. Az azonban furcsának tűnik, hogy a Duna Arénának szinte nekifutó, újonnan kialakított sétány nem kapott kerékpárutat, és ez a Magyar Kerékpárosklub koncepciójában sem szerepel.

Valahogy ez a sétány kívánná a kerékpárutat. Vagy mégsem?

Talán 2018-ban ki is egészülhet a hálózat? Révész Máriusz kormánybiztos a jövő évi büdzsé terhére tizenegymilliárd forintot ígért a kerékpárutak fejlesztésére, amely uniós támogatásokkal akár húszmilliárdra is rúghat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.