Biokerozint fejleszt a Boeing, az Airbus és az Embraer

iho/zöldút   ·   2012.03.30. 14:55

A Boeing, az Airbus és az Embraer pár napja jelentette be, hogy közösen fejlesztenek ki egy könnyen előállítható és világszerte használható bioüzemanyagot. A világnak a jelenlegi készletek apadása miatt nagyon nagy szüksége van alternatív hajtóanyagokra.

A három gyártó szeretné a végcélokat közösen elérni. A jelenleginél nagyobb fűtőértékű, de kevesebb károsanyag-tartalmú üzemanyagot terveznek előállítani. Mindezt növényi vagy állati eredetű anyagokból.

Manapság erőteljes törekvések vannak az alternatív üzemanyagokra. Az elmúlt 10 évben 45 százalékkal nőtt a légiforgalom, de csak 3 százalékkal az üzemanyag-felhasználás.

Az egyre takarékosabb és környezetkímélőbb repülőeszközök és hajtóművek fejlesztésével, illetve az új hajtóanyagok előállításával remélhetőleg szinten tartható, akár csökkenthető is az ökológiai lábnyomunk – olvasható az Airbus közleményében.

Kapcsolódó hírek

Közút Zöldút Infrastruktúra Kerékpár

Újjászületnek a metrópótlás buszsávjai

iho   ·   2023.05.31. 09:00

Május 22-én átadták a felújított M3-as metró összes állomását. Mivel a metrópótlás is véget ért, már nincs szükség a buszsávokra a Váci út–Üllői út tengelyen. Mindez lehetőséget teremt a többi között arra, hogy biztonságosabbá váljon a biciklizés Budapest észak–déli tengelyén, ezzel együtt pedig csökkenjen a belváros környezeti terhelése.