Bírósági végrehajtással folytatódhat az útépítés

MTI   ·   2011.10.13. 11:20

Október végéig megépül a nyíregyházi keleti elkerülő út, amelynek elkészítése eddig birtokvita miatt húzódott. A beruházási területet rendőri jelenlét mellett bírósági végrehajtó adta át a kivitelezőnek – közölte sajtótájékoztatóján Kovács Ferenc, a város Fidesz–KDNP-s polgármestere.

A 4-es és a 41-es főutat, illetve a Nyíregyháza és Nyírbátor közötti utat összekötő elkerülő út egyben Ibrány, Nagyhalász és Kemecse városokat és környező településeiket csatlakoztatja az M3-as autópálya Nagykálló–Nagyszállás közötti fel- és lejárójához. Ennek egy vitatott 25 méternyi bekötő részét kezdhette el építeni a kivitelező – mondta az önkormányzati vezető. Hozzátette: a terület korábbi tulajdonosa, az Ny. Bővítés Kft. továbbra is tulajdonának vél ugyan egy három centiméter széles, 25 méter hosszú részt az építési területen, de ez a jogszabályok által megengedett 12 centis kitűzési hibahatáron belül van, így tovább már nem akadályozhatja a társaság a beruházás megvalósítását.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az elkerülő út döntően már egy éve kész, csak a bekötő szakasza hiányzik a Nyíregyháza és Nyírbátor közötti út körforgalmi csomópontjánál birtokvita miatt. A kisajátítást hiába hagyta jóvá jogerős ítélettel a bíróság, és a földhivatal is bejegyezte a város tulajdonjogát a területre, de – ahogy fogalmazott – a korábbi tulajdonos eddig „mindent megtett, hogy a kivitelezést megakadályozza”. Bencze Antal, a kivitelező KE-Víz 21 Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a huzavona miatt a céget tízmilliós kár érte, hiszen többször kellett fel- és levonulniuk az építési területen.

Kovács Ferenc megjegyezte: az építkezés befejezése után azonnal indítják a használatbavételi eljárást. Ez szerinte gyors lesz, mivel az elkerülő út többi részét a hatóságok korábban már forgalomba helyezték.

Kapcsolódó hírek