BKK-koncesszió a városnéző buszokra – vagy mégsem?

iho   ·   2016.08.08. 09:45

A versenyhivatal már figyelmeztette Budapest vezetését, hogy a városnéző buszok piacánal monopolizálása versenyjogilag nem megfelelő, a megkötött szerződés így könnyen semmissé válhat – írja a Világgazdaság. A főváros ugyanis 2017-től megszüntetné a versenyt ezen a piacon, és egyetlen cégnek adna koncessziót húszéves időtartamra. A GVH szintén felhívta arra Tarlós István figyelmét, hogy 2008-ban az akkori BKV-nak már volt kizárólagos szerződése a tenderen vélhetően most is induló City Tour Hop On Hop Off Kft.-vel, és annak jogszerűségét is viszgálták már. A BKK-nál 2012-ben készített tanulmány szintén a szabályozott versenyt találta megfelelőnek ebben a szolgáltatási ágban.

A levél ellenére a koncessziós tendert már kiírták a jelenleg négyszereplős, évi 1,5 milliárd forintot hozó piacra, amelyre három jelenlegi résztvevő – a Program Centrum Kft., a Mr. Nilsz Kft., a City Sightseeing Kft. sajtótájékoztatót tartott a piacról kiszorításuk miatt, és nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz is.

A BKK nemrég kiadott sajtóközleménye szerint azonban a helyi különcélú menetrend szerinti szolgáltatás – így a városnéző járatok közlekedtetése is – a nemzeti vagyonról szóló törvény értelmében kizárólagos önkormányzati gazdasági tevéknység. Szintén a törvényben meghatározottak szerint a főváros előtt két lehetőség áll: vagy saját gazdasági tevékenységként, vagy pedig koncesszióba adva üzemeltethetik azt. A kiírt pályázat elbírálásánál az önkormányzat nem a bevétel maximalizálását, hanem a minél magasabb szintű szakmai és műszaki szolgáltatást helyezte előtérbe, a környezetvédelmi, akadálymentesítési és útterhelés-csökkentési szempontok figyelemben tartásával. A városnéző buszok jelenlegi, teljesen szabadpiaci üzemeltetése a lakosságot és a közlekedőket is zavarja – amely ellen környezetvédő szervezetek már felemelték szavukat –, nincsenek egységes műszaki, technikai elvárások, sem pedig egységes szabályozásra vonatkozó előírások.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek