Bő negyedével több új autó kelt el júliusban Magyarországon a tavalyihoz képest

MTI   ·   2018.08.03. 14:11

A forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 12 ezer 43-ra emelkedett júliusban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Carinfo.hu az MTI-vel. Az MGE adatai szerint a júliusi eredmények elsősorban a magánvásárlók visszatérésével magyarázhatóak, arányuk meghaladta a negyven százalékot. Ráadásul a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – is magánvásárlásnak tekinthetők. Az alacsony betéti kamatok is öztönzik a vásárlást. Ennek megfelelően az új és a használt gépjárművek importja egyaránt fejlődik, apránként lecserélődik az idősödő autópark, a folyamatra azonban az egyesület szerint fékező hatása lehet a forint utóbbi hetekben tapasztalható jelentős gyengülésének, ami a gépjárműárakban előbb-utóbb érvényesülni fog.

A használtautó-import korösszetétele azonban továbbra is egészségtelen. Az adatok szerint 2018. júliusában az újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik között hetven tisztán elektromos meghajtású jármű található, ezeknek a száma a január–júliusi időszakban elérte a hatszázhetvenkilencet.

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi márkák közül a legtöbbet Suzukiból adták el 2018 első hét hónapjában a magyar piacon, összesen 12 ezer 853-at, a márka piaci részesedése 13,49 százalék volt. Fordból 11 ezer 49, Skodából 7494, Opelből 7430, Volkswagenből 7240 kelt el. Az előző év azonos időszakában még a Ford állt az élen 11,98 százalékos piaci aránnyal. A második hely a Suzukié volt, a harmadik, illetve a negyedik helyet pedig az Opel, illetve a Skoda szerezte meg.

A kishaszonjármű-piac jelentősen bővült az idén, ebben a szegmensben júliusban 33,2 százalékkal, az év első hét hónapjában pedig 21,6 százalékkal többet értékesítettek az előző év azonos időszakához képest. A nagyhaszonjárműveknél a májusi visszaesés ellenére júliusban folytatódott a piac növekedése, ami nagymértékben függ a nagy szállítmányozók flotta beszerzéseitől, illetve a havi átadások alakulásától. Az egyesület szerint a nagyhaszonjárművekből júliusban 10,7 százalékkal többet értékesítettek, mint egy évvel korábban, a január-júliusi időszakban pedig 23,2 százalékkal bővült a piac 2017. hasonló időszakához képest.

A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, ugyanis bár a júliusi adat szerint 10,2 százalékos volt a növekedés, számszerűen azonban csupán háromszáztizenkét új motorkerékpárt helyeztek forgalomba. Az év első hét hónapjában számuk 27,5 százalékkal 2086-ra nőtt. Az egyesület továbbra is úgy véli, hogy a helyzet javítása érdekében fontos lenne egyebek között a robogó-azonosítás megoldása, valamint könnyíteni kellene a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzését.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek