Bölényesen vezet az Unipetrol

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.01.08. 13:45
effiliner3_01

A Búvárokból átépített 753.6-os EffiLiner 1600-as típusú dízelmozdonyokat Csehország egyik legnagyobb vegyipari és petrokémiai üzeme, az Orlen Csoporthoz tartozó Unipetrol Group, ennek is a vasúti szállítmányozói üzletága, az Unipetrol Doprava rendelte meg a CZ Loko járműgyártótól. A Bölény (Bizon) becenévre hallgató, 1,55 megawatt teljesítményű gépek méltán kapták ragadványnevüket. A mozdonyok hazánkban is ismertek, a járműgyártó eddig összesen tizenkét 1600-as EffiLinert gyártott, ebből kettőt a CER Cargo Holding vett át szlovákiai és magyarországi fuvarok teljesítésére, sőt a „pizsivasútnak” is van már ilyene.

(fotó: CZ Loko)

Az Unipetrol összesen négy Bölényt rendelt, az elsőt már 2017-ben átvehette, az utolsót pedig január elején. A korszerű dízelmozdonyok Csehország területén cirkálnak majd leginkább, itt-ott néhány jókúti (Kúty) átjárással Szlovákiába. A mozdonyokat elsősorban az Unipetrol egyes vegyipari gyárai közötti szállításokra használják. A négy Bölényen kívül az Unipetrol Doprava 2017-ben és 2018-ban három Vectron típusú villamos mozdonyt vásárolt a Siemenstől.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek