Bombakiemlés miatt szombaton lezárják Rákospalota-Újpestet

iho/vasút   ·   2019.07.11. 09:56
400px_rakospalota_bomba

A rendőrség tájékoztatása alapján július 13-án, szombaton várhatóan 9 és 13 óra között hatástalanítják és szállítják el a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei a száz kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátot. Addig továbbra is menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalakon. A hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. Az előkészítés folyamatban van, a pótlóbuszok közlekedéséről és az átszállásokról később ad tájékoztatást a MÁV-Start.

Továbbá a 12-es és a 14-es villamos forgalmának korlátozására is lehet számítani, ezen kívül kétszáz méteres sugarú körben kiürítik a lakott épületeket is.  A kiürítés a IV. és XV. kerületben hétszáz embert érint. A rendőrök a kiürítési területen található háztartásokat felkeresik, a lakosságot tájékoztatják, illetve a postaládákba tájékoztatókat helyeznek el. Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt kilenc óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Az ott élőknek a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadó helyet jelölt ki: a IV. kerületben a Újpesti Szigeti József Utca Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát, valamint gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről. A kiürítéssel kapcsolatos további információk a kormanyhivatal.hu oldalon találhatók meg.

 

Éles második világháborús bombát találtak Rákospalota-Újpest felújítási munkálatai közben. A robbanószerkezetet várhatóan szombaton emelik ki és szállítják el, ez idő alatt nem közlekedhetnek a vonatok az állomáson. A képre kattintva galéria nyílik (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Korábban írtuk:

Rákospalota-Újpest állomás vágányfelújítási munkálatai közben szerda este éles, második világháborús bombát találtak. A hatóság tájékoztatása szerint a robbanószerkezetet előreláthatóan csütörtökön hatástalanítják, amely akár három órát is igénybe vehet. Napközben emiatt várhatóan le kell majd zárni az állomást a vonat- és utasforgalom elől, a vonatközlekedést jelentősen korlátozni kell a Budapest–Vác–Szob (70-es) és a Budapest–Veresegyház–Vác (71-es) vonalakon. A pontos részleteket a tűzszerészeti szolgálat és a rendőrség határozza meg, a vasúttársaság pedig az ismeretek birtokában kidolgozza a vonatforgalmi korlátozásokat, az utasok elszállítását.

Csütörtökön reggel még tartott a hatósági egyeztetés a bomba eltávolításáról, a lezárás időpontját nem tűzték még ki. A vonatok továbbra is menetrend szerint közlekednek.

A lezárás ismét érzékenyen érintheti a Budapest és Prága között közlekedő eurocityket, amiknek az elmúlt napokban a győri vonalon kellett kerülniük, mivel kedden reggel Szlovákiában, Vágtornócon kisiklott egy tehervonat, tönkre téve az EC-k által is használt vasúti pályát.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek