Borsodi nosztalgia: harmincéves az IC, retrószerelvény jár a Keleti és Miskolc között

iho/vasút   ·   2021.06.01. 15:19
01_retro_ic

Az intercity-közlekedés harmincéves évfordulója alkalmából, június 5-én és 6-án nosztalgia IC-vonat közlekedik Budapest és Miskolc között. Azon a hétvégén Miskolcról a csatlakozó vonalakon is retrószerelvények közlekednek majd. Már megvásárolhatják a jegyeket!

A főváros és a borsodi megyeszékhely között 1991. június 2-án indult el az első intercity. Az évfordulóra megemlékezve különleges utazásra invitálja az érdeklődőket a MÁV-Start a Miskolcot érintő vonalakon. A Keleti pályaudvarról az évforduló előtt tisztelgő Lillafüred Intercity (IC1502) 8:55-kor, visszafelé Miskolcról a Borsod Intercity (IC1501) 19:34-kor indul majd. A jegyek elővételben június 1-jétől megvásárolhatók. A helybiztosítást is tartalmazó jegy ára egy útra, másodosztályra, az indulás évére utalva 1991 forint, míg az első osztályúért június 2-ára emlékezve 602 forinttal kell többet fizetni. A vonaton más menetjegyek nem érvényesek.

Annó, harminc éve

A korabeli szerelvényeket megidézve, a vonatban az eredeti, első generációs, faburkolatos, bordó szövet huzatos, fülkés, másodosztályú kocsik mellett, első osztályként komfortkocsik közlekednek. Az intercity-vonatban Utasellátó étkezőkocsi is forgalomba áll, ahol a kilencvenes évek rangos távolsági vonataira jellemző kínálat várja az utasokat. Ebből az alkalomból olyan ételek és italok is vásárolhatók az étkezőkocsiban, amelyek egyébként nem szerepelnek a kínálatban, többek között: magyaros omlett, vegyes sajttál, hortobágyi palacsinta, rántott sertésborda, bélszínjava, tokaji aszú, Martini, Dunakavics, franciadrazsé. A különlegességeket a korabeli szárnyas Utasellátó-logóval ellátott csokoládéroló és rumos desszert, valamint a szuvenírként megvásárolható Utasellátó- és MÁV-Start-maszkok teszik teljessé. Az étkezőkocsiban készpénz és a bankkártya mellett az OTP által kibocsátott SZÉP-kártyákkal is lehet fizetni. A retró intercity étkezőkocsija az érkezést követően az esti visszaindulásig Miskolc-Tiszai pályaudvar területén, az első vágányon áll meg és folyamatosan nyitva áll majd fogyasztás céljából az érdeklődőknek.

Ugyanezen a hétvégén a Miskolc környéki vonalakon is a 90-es évek meghatározó járműtípusait felvonultató retró vonatok közlekednek!

  • Miskolc és Tiszaújváros között a hagyományos ingavonatok egyik utolsó vezérlőkocsijával, a terv szerint a BDdf 318-as kocsival közlekedő szerelvény áll forgalomba. A típus egykor meghatározó járműve volt a budapesti elővárosi és a vidéki vonalaknak is, de az új motorvonatok érkezésével hamarosan végleg búcsúznak a mindennapi forgalomból.
  • Miskolc és Ózd között a hétvégén négy-négy pár vonat erejéig visszatérnek az egykor itt közlekedő InterPici-motorvonatok, és egy retró festésű, hagyományos ingavonat is forgalomba áll az M41 2103-as Csörgővel.
  • Miskolc és Tornanádaska között ezen a hétvégén az itt közlekedő Bz motorvonatok helyét átveszik a hagyományos mozdonyvontatású járatok, két Szergej-vontatású szerelvény is forgalomba áll – fülkés gyorsvonati és classic Bhv személyvonati kocsikkal. Terv szerint legalább az egyik M62-es mozdony retrófestésű lesz.

A MÁV azt javasolja, a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a jegyvásárláshoz az okostelefonokra letölthető MÁV applikáció, a megújult Elvira felületének vagy a jegyértékesítő automaták használatát. Azon utasoknak, akik több vonalon is szeretnének utazni a retró szerelvényekkel,

  • a 80-as vonal Miskolc–Nyékládháza szakaszán;
  • a 89-es Nyékládháza–Tiszaújváros;
  • a 90-es Miskolc–Hidasnémeti;
  • a 92-es Miskolc–Ózd és
  • a 94-es Miskolc–Tornanádaska vonalon

június 5-én és 6-án 24 órás jegy váltható, amely a felsorolt vonalakra lesz érvényes. A napijegy ára ötszáz forint.

Fontos! A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban, már nem kötelező arcmaszk használata a szabadtéren lévő peronokon a MÁV állomásain és megállóhelyein, de a vonatokon, valamint a zárt utasforgalmi helyiségekben továbbra is viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot. Az étkezőkocsiban tartózkodni és fogyasztani csak a védettségi igazolvánnyal (vagy telefonos applikációval a védettséget igazolni tudó) rendelkező utasaink és a felügyeletükkel ott tartózkodó 18. életévüket be nem töltött gyerekek tudnak. A vasúttársaság továbbra is arra kéri az utasokat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

A nosztalgia intercity-vonatról, illetve a többi retróeseményről bővebben a www.mav.hu/retro oldalon olvashatnak.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek