Brassó-Bukarest autópálya aranyáron, PPP-konstrukcióban

iho   ·   2014.01.16. 18:23
autopcim

Az autópálya ötvenhárom kilométer hosszú lesz, amelyre három alagutat, tizenkilenc viaduktot és tizenöt hidat építenek majd. Három kijárat is tartozik majd a sztrádához, ezek hét kilométeres szakaszon kapcsolódnak majd - írja a mediafax.ro.

A becsült építési érték 1,8 milliárd euró, ami azt jelenti, hogy mintegy 28 millió eurót számoltak kilométerenként. Ez több annál, mint amivel korábban számoltak.

Victor Ponta román kormányfő azt mondta, hogy az utolsó kilométert a tervek szerint 2017-re építik majd meg, de ő azt reméli, hogy már 2016 végére végeznek vele. A pálya használati díja 5,7 lej plusz áfa lesz, ami várhatóan mintegy másfél eurónak felel meg. A sztrádát koncesszióba adják majd 26 évre, és a kormánynak 2017-től kell elkezdenie törleszteni az építés költségeit.

A román kormánynak kérnie kellett, és meg is kapta az Eurostat, az Európai Központi Bank, a nemzetközi pénzintézetek, valamint az Európai Bizottság beleegyezését abba, hogy ezt a pénzt ne számítsák majd bele a költségvetési hiányba. Ha ez a projekt sikeresen zárul, akkor a Pitesti–Craiova és a Dél-Bukarest körgyűrűt is hasonló, a köz- és a magánszféra közötti konstrukcióban építi majd meg.

(foto: ploiestini.altphel.ro)

A román hatóságok már csaknem tíz éve tervezik az autópályát. 2009-ben a Vinci és az Aktor alkotta akkori konzorcium nyerte el a sztráda építési jogát, de lemondott róla azt követően, hogy nem sikerült megfelelő banki finanszírozást szereznie, és olyan feltételeket támasztott, amelyeket az akkori román kormány nem fogadott el. A három cégből álló új konzorcium mostani sikeres pályázatát Ponta decemberben jelentette be először.

A Comarnic–Brassó autópálya a román síparadicsomnak számító Prahova-völgyön halad át, ahol több üdülőtelep van. A jelenlegi keskeny országúton rendkívül nehézkes a közlekedés, a Brassó és Bukarest között közlekedők számára lényeges könnyítést jelentene az autópálya megépülése.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek