Bringafelmérés: sport, sisak, alkohol

iho   ·   2013.05.30. 13:03

A férfiak akár sportolásra és munkába járásra is használják biciklijüket, viszont jellemzőbb rájuk, hogy alkoholfogyasztás után ülnek fel a drótszamárra. A jó idő beköszöntével sokan pattanunk nyeregbe, ugyanakkor a kerékpár műszaki állapotának rendszeres ellenőrzéséről és a vonatkozó KRESZ-szabályok betartásáról van még mit tanulnunk – derül ki a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. bukósisak-felméréséből, amelyet májusban közel 1000 fő bevonásával végzett.

Az online kérdőívet 960 válaszadó töltötte ki, a válaszokból jól körvonalazódnak az országos kerékpározási szokások: a felmérésből kitűnik, hogy a megkérdezettek közül sokan használják kerékpárjukat akár napi rendszerességgel is. A kitöltők közel kétharmada (66 százalék) használja naponta, míg 18 százalékuk hetente kerékpárját. A kérdőívet kitöltők kerékpárjukat nemcsak közlekedésre, de sportolásra és szabadidős tevékenységre is rendszeresen használják. Sőt közel egyharmaduk (28 százalék) több funkcióra is előveszi kétkerekűjét; ez utóbbi leginkább a férfiakra jellemző (20 százalék).

A válaszadók közel fele (48 százalék) kerékpárúton hajtja biciklijét, ami jó aránynak tekinthető, figyelembe véve a tényt, hogy a kerékpárút-hálózat sok helyen még nem kiépített. Meglepő viszont, hogy minden tizedik kerékpáros járdát használ közlekedése során, ami a KRESZ szerint csak abban az esetben tekinthető szabályosnak, amikor az úttest erre alkalmatlan, illetve a biciklisták számára tiltott az ott közlekedés.

Sajnos biciklijük műszaki állapotának ellenőrzését sem nem tekintik olyan fontos teendőnek a bringások; csupán 31 százalékuk végzi el ezt évente többször. Évi egy alkalommal azért a többség (55 százalék) átnézi vagy átnézeti a drótszamár állapotát.

A felmérés az alkoholfogyasztás és a bringázás kapcsolatát is vizsgálta: a kérdésre, hogy „Biciklizéskor szokott Ön alkoholt fogyasztani?” a kitöltők 9 százaléka válaszolt igennel, többnyire férfiak. Ez a tevékenység amellett, hogy balesetveszélyes, szabálysértést jelent és bírságot is vonhat maga után.

A bukósisak-felmérés a kerékpárok felszereltségét is kutatta: kiderült, hogy a kitöltők 88 százaléka rendelkezik lámpával, bár ez kötelező tartozéknak minősül. A saját biztonságukat szem előtt tartva a megkérdezettek fele (50 százalék) rendelkezik sisakkal, ami a felnőttek számára ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott. A nemek aránya ennél a kérdésnél kiegyenlített volt. A társaság biztosítási szempontból is körbejárta a biciklizés témakörét: a válaszadók háromnegyede (76 százalék) hasznosnak tartana egy felelősségbiztosítást kifejezetten kerékpáros közlekedés során okozott balesetekre.

A magyar biztosító nagy hangsúlyt fektet a kerékpározással kapcsolatos biztonsági tudnivalók népszerűsítésére, valamint a kétkerekűsport hazai támogatására is. Támogatója a június 1-jén megrendezett siófoki Tour de Pelso kerékpáros rendezvénynek, valamint az ugyancsak a hétvégén futó siófoki Elimina Tour városi kerékpárversenynek is. Utóbbinak, valamint Magyarország első, a Nemzetközi Kerékpár Szövetség (UCI) által bejegyzett profi mountain bike egyesületének is névadó szponzora.

Kapcsolódó hírek