Bringamánia Veszprémben

MTI   ·   2012.05.23. 11:11

Eisenkrammer Károly szervező szerdán a veszprémi városházán tartott sajtótájékoztatón elmondta: tíz éve szervez kerékpáros rendezvényeket, és régi álma volt egy mountainbike-verseny megrendezése Veszprémben, ahol a terepviszonyok és a látnivalók is vonzóak ehhez a sportághoz.

„Színvonalas, szerethető sportrendezvénnyel bővül a nyári programok palettája, Veszprém lakói sportszeretőek, s nem csak a kézilabdáért rajongnak, a 2011-es BringaMániának pedig jó visszhangja volt” – sorolta Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere az okokat, miért támogatja az önkormányzat a rendezvényt.

Parti András, a tavalyi verseny második helyezettje kijelentette: Veszprém fantasztikus helyszín, az esemény egyedülálló, hiszen egy település belvárosában rendezik meg, jelentős számú néző előtt, amire a hagyományos erdei terepen nincs lehetőség. Hozzátette: eltökélt szándéka, hogy idén javít a tavalyi eredményén.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában is szereplő versenyre több országból – Lengyelország, Ausztria, Szlovákia, Németország – is érkeztek nevezések, így az értékes világranglistapontok megszerzése mellett az olimpiára való felkészülésre is jó alkalma nyílik a résztvevőknek.

A férfiak között izgalmas küzdelemre számítanak a szervezők a tavalyi győztes lengyel Piotr Brzozka és a második helyezett Parti között. A nőknél a német klubban áll rajthoz Benkó Barbara, aki tavaly több hétig vezette az olimpiai krossz szakág Világkupa-sorozatát.

Június 2-án lesz a hivatalos edzés, a profik futamára másnap 15 órakor kerül sor. Előttük a hazai utánpótlás és az idősebb korosztályok legjobbjai állnak rajthoz.

A táv egy részét a veszprémi vár területén teszik meg a versenyzők, majd a vár lépcsősorán ereszkednek alá a Séd patakig, melyen át is vezet a pálya. A futam klasszikus terepen is halad, hiszen a belvárost csupán néhány száz méter választja el a sziklás, erdei ösvényektől: a versenyzők a Jutasi úti kiserdőn át haladnak majd.

Az elit mezőny létszáma várhatóan ötven fő lesz, ennek felét külföldről várják. A bringások számára hobbi futamot, a veszprémi gyerekeknek külön versenyt rendeznek, ezekre a Jutasi sportközpontban lehet nevezni.

Kapcsolódó hírek