Bringával a Hévízi-tónál

iho/zöldút   ·   2011.10.19. 15:54

A Balatont a körülötte néhány éve kiépített kerékpárúton immár teljes egészében körbe lehet tekerni, ám az ilyen hosszú utakra csak kevesen vállalkoznak. Keszthelyről kézenfekvő, bringával könnyűszerrel becserkészhető célpont a tópart egyik legvonzóbb települése, Balatongyörök, illetve az ugyancsak közeli gyógyhely, Hévíz. A 2008-ban kiépített utóbbi kerékpárút Hévíz déli határa és Keszthely belvárosa között húzódik. A Tófürdő déli bejáratától egészen különleges zöldturisztikai élményt jelent a Hévízi-tó véderdején, majd kisebb patakokon és egy emelkedőn át a megérkezés a 71-es főútig. Az út túloldalán kialakított biciklis pihenőnél kifújhatjuk magunkat, majd egészen Keszthely határáig gurulhatunk. A város peremén szép fasor árnya alatt tekerhetünk.

Tavasztól újabb két kilométeres szakasszal bővül a Hévízi kistérség kerékpárút-hálózata: Alsópáhok (mint végrehajtó) és Hévíz önkormányzata ugyanis sikerrel vett részt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán, amelyen 135 millió forintot nyertek kerékpárút építésére. A szakasz megépítése már huzamosabb ideje napirenden volt, annál is inkább, mivel a két idegenforgalmilag felkapott település között – főként nyáron – hatalmas a forgalom, az autók sora között kell lavírozniuk a bicikliseknek. A biztonságot tehát mindenképpen növeli az új kerékpárút. Az összesen mintegy kétszázmillió forintos beruházás keretében nemcsak a kerékpárút épül meg, hanem elkészül a kapcsolódó forgalomtechnikai berendezés, s a közvilágítás is átalakul, megújul.

Noha még a kerékpárút fő ágának építése sem fejeződött be, a hévízi önkormányzat már a lecsatlakozó szakaszokat tervezi, tudniillik azt szeretné, hogy a kerékpárút-hálózat egyfajta keretet adjon a településnek. Ezekre a beruházásokra újabb pályázatot nyújtanak be.

Kapcsolódó hírek