Bringázz a munkába: egymillió kilométer

iho/zöldút   ·   2012.11.19. 08:51

Az őszi Bringázz a munkába! kampány közel ötezer résztvevője összesen mintegy 1 millió kilométert tekert 2012. szeptember 21. és október 25. között – hangzott el a kampány vasárnapi díjkiosztóján. A biciklizők 171 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a légkört. A fél évtizedes múltra visszatekintő kampány őszi fordulójában minden eddiginél több, 1700 vállalat és oktatási intézmény képviseltette magát – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A Magyar Kerékpárosklub által megszervezett kampány idei üzenete az, hogy kerékpárral közlekedve időt lehet nyerni. A forgalmi dugókban ácsorgást elkerülve az embernek több ideje jut reggelente saját magára: tovább aludhat, vagy egy jót reggelizhet.

A kampány célja ezúttal is az volt, hogy minél többen kipróbálják és megszeressék a kerékpáros közlekedést, átéljék a kerékpározás élményét, másoknak követendő példát mutassanak, a vállalatok, oktatási intézmények segítsék a kerékpáros közlekedés terjedését. A kerékpározás ugyanis a legegészségesebb, leggyorsabb, legolcsóbb és leginkább környezetbarát közlekedési forma – hangsúlyozza a közlemény.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az eredményeket összegző, nyereményosztó sajtótájékoztatón elmondta: a szaktárca a kerékpáros infrastruktúra és szolgáltatások összehangolt fejlesztésével teremt egyre barátságosabb keretfeltételeket ahhoz, hogy mind többen váltsanak biciklire. Az elmúlt tíz évben hazai és uniós forrásokból összesen mintegy 800 kilométernyi kerékpárút épült Magyarországon. Ebből közel 300 kilométernyi kerékpárút-fejlesztés a 2010–2012 közötti időszakban valósult meg.

Az Új Széchenyi Terv támogatásával a közeljövőben megkezdődik a kiemelt projektek (Duna menti kerékpárút, Budapest–Balaton kerékpáros-útvonal, Balatoni kerékpároskörút fejlesztése) előkészítésére és megalapozására szolgáló megvalósíthatósági tanulmányok készítése – olvasható az NFM közleményében.

Kapcsolódó hírek