Brit Tornadók balesete

iho/repülés   ·   2012.07.04. 07:40
cim

A brit Királyi Légierő, a Royal Air Force elvesztette két Tornado harci gépét, az egyik kétfős személyzetét megtaláltál a kutató-mentő helikopterek, a másik két ember viszont eltűnt a tengeren. A skóciai Lossiemouth légibázis parancsnoka egyelőre csak megerősítette a „súlyos incidens” tényét, de hogy a változtatható szárnyállású kétszemélyes gépekkel mi történt tulajdonképpen, erről nem nyilatkozott.

(fotó: Royal Air Force)

A sajtójelentések alapján annyit lehet tudni, hogy a gépek kis magasságban hajtottak végre gyakorló repülést. Mivel egyidejű műszaki hiba nehezen feltételezhető mind a két gépnél, gyanítható, hogy összeütköztek az Északi-tenger felett, 25 mérföldnyire a parttól.

A brit-olasz-német együttműködésben a hetvenes-nyolcvanas években készült harci gépeket a gyártó országok mellett még Szaud-Arábia tartja hadrendben. A Skóciában elveszett gépek egyébként a Tornado GR4-es támadó változatai voltak. Az eltűnt pilóták és a gép után a Moray torkolatánál tovább folytatják a kutatást.

Legutóbb tavaly januárban zuhant a tengerbe Skócia közelében a RAF egyik Tornadója, a katapultált személyzetet kimentették.

Kapcsolódó hírek