Búcsú a kocsmáktól

iho/vasút   ·   2012.06.01. 07:00
00


„Ilyen volt rég, oh, milyen szép, az étkezőkocsi” – énekelte Szörényi Szabolcs, aki maga is ezer szállal kötődik a nagy- és a modellvasutakhoz egyaránt. A sors furcsa iróniája, hogy az épp egy évszázados tíkfa étkezőkocsi felújításával és gödöllői parádézásával majdnem egyidőben jelentette be a vasút a belföldi mozgó étszolgálat megszüntetését.

Vasút és háború. Eme cikk is egybecseng egy jelenkori eseménnyel: épp a Truman gőzösök évfordulós ünnepségének napján, június elsején már olvashatnak is a vasút hadászati-stratégiai jelentőségéről. A cikksorozat első részében az első világháborúig terjedő időszak vasúti-katonai eseményeit ismerteti magazinunk.

Ausztriába látogat a kisvasúti rovat. Nyomtatott és online felületünkön nem győzzük eléggé hangsúlyozni: a kisvasút nem feltétlenül girbe-gurba, függönykarnis vékonyságú síneken lépésben döcögő szerelvényeket jelent. Gmunden környékén magántulajdonú, villamosított keskeny nyomközű hálózattal találkozhat az arra járó.

Városi vasúti rovatunk a soron következő labdarúgó EB okán Lengyelországban kalandozik. A mérkőzéseket rendező városok (Varsó, Gdańsk, Poznań és Wrocław) villamoshálózatainak bemutatásán túl a stadionokról, és az azokban rendezendő meccsekről is tájékoztatjuk olvasóinkat.

Vasútmodell-kiállítások, modellezőtalálkozók egyre gyakoribb színfoltja a Legóvasút. Talán kevesen tudják, hogy a világ egyik legnépszerűbb játékbirodalma tartalmaz kifejezetten felnőtt modellezőknek szóló készleteket is, segítségükkel profi vasútüzemet is létrehozhatunk.

Kapcsolódó hírek