Bud: Befejeződött a B3-B5 gurulóút felújításának első üteme

iho/repülés   ·   2022.12.26. 09:00
00_bud_gurulo

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, az EASA szabályozásaival összhangban szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődtek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A fejlesztés első ütemében

  • 3 976 négyzetméteren kiszélesítették a B5 gurulóút teherbíró betonburkolatát,
  • 19 ezer 340 négyzetméteren cserélték az aszfaltpadkát és
  • 2433 folyóméteren elvégezték a fénytechnikai,
  • 3249 folyóméteren pedig a csapadékvíz alépítmény-hálózat

cseréjét.

A projektben a repülésbiztonság, valamint a zökkenőmentes utasforgalom fenntartása mellett a környezetvédelem szempontjait sem hagyták figyelmen kívül: a munkálatok megkezdése előtt áttelepítették a környéken élő ürgepopulációt, a felújítás során keletkezett hulladék több, mint 95 százalékát előkészítették az újrahasznosításhoz – ennek köszönhetően a hulladék repülőtérről történő elszállításából adódó, hozzávetőlegesen 3700 teherautó által generált károsanyag-kibocsátást is elkerülték.

Az átfogó beruházással a repülőtér-üzemeltető az új hálózatok kialakításával nemcsak a rendelkezésre álló kapacitásokat, hanem az üzembiztonságot is tovább növelte. A gurulóutak fejlesztésével párhuzamosan megújult a II. futópálya esővízelvezetési-rendszere is, kihasználva a gurulóúton zajló munkálatok miatt szükségessé váló futópályazárást.

A beruházás értéke 3 milliárd 600 millió forint, a fejlesztés összértéke pedig a csatlakozó beruházásokkal – a fénytechnikai kiváltó nyomvonalak kialakításával és a II. futópálya vízelvezetésének felújításával – együtt eléri a 4 milliárd 300 millió forintot.

Nyitókép: Budapest Airport/Baranyi Róbert

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek