BUD: kezdődik a második ütem

iho/repülés   ·   2023.03.03. 09:00
budnoise

Újabb területek bevonásával folytatódik a Budapest Airport által támogatott zajvédelmi program.

Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb zajcsökkentő megoldást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indította el a Budapest Airport támogatásával tavaly szeptemberben a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány. A program célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen, az ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeiben található nyílászáróinak utólagos szigetelése vagy cseréje, illetve a hálószobákba ingyenesen kérhető szellőztetőberendezés telepítése által. A március 1-jén indult második ütemben a X., XVII. és a XVIII. kerület, valamint Vecsés és Üllő újabb területeinek ingatlantulajdonosai élhetnek az ingyenes vagy költségmegosztásos lehetőséggel. Az összesen négy ütemben megvalósuló, négyezer ingatlant érintő programról a zajvedelem.bud.hu címen lehet bővebben tájékozódni, ahol a kijelölt területen ingatlannal rendelkezők jelentkezésüket is könnyen és gyorsan leadhatják.

A program keretében kérhető szolgáltatások:

  • Pótlólagos ablakszigetelés:  A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető hat mm vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár tíz decibellel is csökkentheti a külső zajokat.
  • Ablakcsere: Tíz évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (nappali, amerikai konyhás nappali) költségmegosztással kérhető.
  • Redőnytok szigetelése: Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető minden lakóhelyiségben.
  • Szellőztető berendezés: A nyugodt alvás érdekében olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba, amely zárt ablak mellett is friss levegőt juttat kintről a hálószobába. 

Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevont településrészek a lakók igényéhez igazodjanak, a Budapest Airport 2022 év elején részletes konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel. 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű programot véglegesítették, és 2022 szeptember 1-jétől kezdődően három év alatt meg is valósul.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér évek óta a környező kerületekkel és településekkel együtt fejleszti a térséget; a Budapest Airport a környéken élők életminőségére kiemelt figyelmet fordít. Továbbá másfél évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is, az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket, amelynek keretében a XVII. kerületi Czimra Gyula Általános Iskola több tagépülete, illetve a vecsési Grassalkovich Antal Általános Iskola egyes épületrészeinek nyílászárói is megújultak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek