Budapest–Belgrád: közös vállalatok ősszel

MTI/iho   ·   2016.09.09. 12:09

Ahogy Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztéséhez szükséges, a beruházást végző magyar-kínai vegyesvállalat már szeptemberben, a MÁV és a kivitelező közötti szerződés november elsejéig létrejöhet. A Budapest–Belgrád vasútvonal tovább erősítheti magyarország térségi stratégiai szerepét – tette hozzá.

A megállapodás értelmáben 350 kilométernyi – ebből 166 a magyar szakaszon – vasúti pálya újul meg, a költségek a budapesti olimpiai pályázat miatt az előre kalkuláltnál magasabbak lehetnek, körülbelül 550 milliárd forintos költségvetéssel számolnak. A beruházás 85 százalékát kedvezményes kamatozású kínai hitalből finanszírozzák, amelynek feltétele, hogy a kínai kormány, illetve az ottani Eximbank kedvezőbb feltételeket nyújtson az európai bankoknál. A kínai fél október 31-éig fogalmazza meg ajánlatát.

A finanszírozási részletekről szóló megállapodás egy november elejére tervezett, rigai állam- és kormányfői találkozón várható, ahol 16 közép- és kelet-európai ország vezetője lesz jelen a kínai delegáció mellett.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek