Buszlabirintus Vilniusban

iho/közút   ·   2018.05.05. 18:45
labi_1

A Katedrális téren állították ki az új autóbuszokat a május 4-én tartott ünnepségen. A város autóbusz-fejlesztésre kiírt tenderét a lengyel Solaris Bus & Coach SA nyerte meg. A 2017. novemberben kötött 40,5 millió eurós értéket képviselő megállapodás keretében az autóbuszgyár 2019 augusztusáig 150, negyedik generációs Solaris Urbino 12 autóbuszt szállít le a litván főváros közlekedési vállalatának, a VVT-nek.

Az új Solarisokból összeállított labirintus a vilniusi átadóünnepségen (fotó: vilnius.lt)

A budapesti trolibuszokhoz hasonló tűzpiros fényezésű autóbuszokat EURO VI emissziós szabványú motorral szerelték, az utasoknak wifivel, USB-töltőkkel, illetve légkondícionálóval teszik komfortosabbá a tömegközlekedést. Az ünnepségen az új járművekből felállított labirintusból lehetett kiutat keresni, amely mellett busztörténeti kiállítást is szerveztek, illetve a helyi zeneiskola diákjai léptek fel. Az érdeklődők a vezetőállásba beülve ismerkedhettek az új buszokkal.

Jelenleg tűzpiros a litván főváros legújabb buszainak arculata. A korábbi időszak alacsonypadlósai ezüst–szürke kombinációban érkeztek, a régebbiek pedig sárga–kék fényezésűek. A flottát tovább színesítik további használt buszok meghagyott arculatai (az autóbuszos felvételeket Jurgis Švilpa készítette)

Az új autóbuszok mellett Vilnius városvezetése 15,8 millió euró értékben negyvenegy alacsonypadlós Solaris trolibuszt is vásárol, amely előrejelzések szerint már idén megérkezik a fővárosba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek