Buszpályázat: teljes gázzal előre!

iho   ·   2013.03.04. 09:31

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új, gázmeghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára. A pályázati úton elnyerhető forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető – adja hírül a minisztérium közleménye.

A gázmeghajtású járművek használatának terjedésével a közösségi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása és a szálló por koncentrációja, a városok légszennyeződése csökkenthető. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

A pályázaton közösségi közlekedési feladatokat érvényes közszolgáltatási szerződés alapján ellátó állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt. A támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, gázmeghajtású autóbuszok beszerzéséhez igényelhető.

A pályázat meghirdetésekor rendelkezésre álló keretösszeg 1,6 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló kialakítású járművenként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként legfeljebb 24 millió forint lehet. A pályázók biztosítékadási kötelezettség mellett a teljes támogatási összeg negyedéig, de legfeljebb 300 millió forint értékben előleget is igényelhetnek.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a járművek üzembe állítását követő két hónapon belül véglegesen kivon a forgalomból legalább ugyanannyi, környezetvédelmi szempontból elavult autóbuszt. További feltételként a CNG buszok közlekedtetéséhez (pl. üzemanyagtöltéséhez) megfelelő infrastrukturális hátteret kell biztosítania vagy kialakítania, és legalább 3 éven át fenntartania.

A pályázatokat 2013. március 4. és szeptember 30. között, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani. A részletes pályázati dokumentáció az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer hivatalos honlapján, és a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. oldalán érhető el.

Kapcsolódó hírek