Búvárral a Duna mentén

Vörös Attila   ·   2014.01.23. 21:14
00400IMG_9815__140121_Neszmely__468002_PSZ__k

Az eredetileg 750 167-9, de két éve már zöld–sárga Búvár teljes pályaszáma: 92 55 0 468 002-4. Ez a mozdony hozta át kedd éjjel a hatósági vizsgákat teljesítő Škoda 380-as mozdonyokat Szlovákiából, majd új feladatot kapott: a szintén éjszaka, szintén Szlovákiából érkezett majdnem kétezer tonnás cementvonatot kellett továbbítania Komárom-rendezőből a 4-es vonalon Lábatlanba.

Lábatlan előtt a szép Búvár szép nagy vonatával<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

A vonat tehát rakott volt, nagyjából 1300 tonna cement érkezett a cementgyárba, ami máris kevésbé tűnik furcsának, ha a bontás alatt levő üzemben szétnézünk. Igazi termelés már nincs, a Holcim az elavult gyár bezárása mellett döntött – itt már csak zsákolják a szlovák cementet. Egy gyár mínusz, egy gyár plusz: az ercsi cementgyárat viszont fejlesztik, ráadásul részben épp a Lábatlanban fölöslegessé vált eszközökkel.

Pusztulat

A kétezer tonnát a derék cseh vas az 1-es vonalon 40–50 kilométeres sebességig tudta gyorsítani, a 4-es vonalon már nem kellett sietni, a tolatós tehervonat még Komáromban eljött visszafelé, személyvonat pedig csak órák múlva lesz. Kényelmes 35-ös tempóban döcögtünk az árvizek és az idő vasfoga tépázta pályán (a vonat egyébként 40-es volt), ahol Süttőn és Neszmélyen is minden vonat kitérőben halad, mert a mellékvágány kicsit jobb állapotban van. A vonal minősége egy közepes iparvágányéval vetekszik, csoda hogy a két pár személyvonat még megvan. Menetrendi fejlesztésbe talán nem is érdemes fogni mielőtt a pályát egy kicsit rendbe nem teszik. Elég csak annyira, hogy ne aggódjunk kilométerenként, hogy most borul ki a vonat mögülünk.

Lehetetlen pályaállapotok épp Neszmélyen

Érkezés után hamar betoltuk a tehervonatot a gyár iparvágányára, ami akár az állomás folytatásának is tekinthető. Megcsodáltuk a régi üzem monumentalitását, bár mintha múlt héten több épület lett volna...

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek