CAF-motorvonatok érkezhetnek az oslói reptéri gyorsvasúthoz

iho   ·   2015.03.28. 11:15
400px_caf_oaris

A CAF és a Gardermoen nemzetközi repülőtérhez vezető vonalon szolgáltató Flytoget által a napokban aláírt szerződés értéke 1,3 milliárd norvég korona, körülbelül százhúsz millió euró. A kontraktus nemcsak a járművek beszerzéséről szól, hanem magába foglalja az azokhoz szükséges alkatrészellátást és műszaki támogatást is – írja az International Railway Journal.

Az első villamos motorvonat várhatóan 2016 augusztusától kezdheti meg futópróbáit. A teljes flotta a tervek szerint 2018 elején állhat forgalomba a norvég főváros repülőterét kiszolgáló szakaszon, ekkor adják át ugyanis a légikikötő új kettes terminálját.

Az oslói reptéri vasutat üzemeltető Flytoget nyolc négykocsis CAF Oaris-motorvonattal növel kapacitást 2018-tól<br>(fotó: Railway Gazette)

A Flytoget jelenleg tizenhat Adtranz-gyártású villamos szerelvényt használ Oslo központi pályaudvara és a repülőtér között. A társaság a CAF vonatainak köszönhetően növelheti majd a járatsűrűséget Lysakerig. A Flytoget számításai szerint a Gardemoen utasforgalma 2017-től évente 3,4 százalékos növekedést könyvelhet majd el, mivel a légitársaságok nagyobb repülőgépek és több beszállókapu használatával növelik a csúcsidei kapacitásukat. A megnövekedett forgalom megfelelő kiszolgáláshoz szükséges a vasúti kapacitás növelése, ennek köszönhetően pedig növekszik a vasút a tömegközlekedésben betöltött részesedése is.

A vasúttársaság szerint a spanyol szerelvények el lesznek látva az energiakímélés, a környezettudatosság, a biztonság és az akadálymentesítés legkorszerűbb műszaki vívmányaival, például igénybe lehet majd venni ingyenes, vezeték nélküli internet-szolgáltatást, konnektorokat, valamint megfelelnek a csökkent mozgásképességű személyeket érintő előírásoknak. A motorvonatokon 236-an ülhetnek le. Legnagyobb üzemi sebességük kétszázötven kilométer per óra lesz, de ezt a tempót majd csak akkor lehet kihasználni, ha a jelenleg kétszáztízre engedélyezett pályán elvégzik a megfelelő infrastrukturális fejlesztéseket – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek