CAF-villamosokat vesz Utrecht

iho   ·   2015.02.03. 08:45
400px_caf_urbos_utrecht

A Hollandia középső részén található Utrecht városának regionális hatósága, a BRU január harmincadikán kötött hivatalos megállapodást a járműveket gyártó spanyol CAF-fel – írja a Railway Gazette.

A városban 1983 óta létezik egy mindössze pár vonalból álló gyorsvillamos-hálózat, az úgynevezett sneltram, amelyet 2011-től a holland Qbuzz közlekedési társaság üzemeltet. A villamosok a sneltram Uithof-vonalán fognak közlekedni. A nyolc kilométer hosszú pálya a 330 ezer lakosú város központi pályaudvarát (Centraal) köti majd össze az egyetemi kampusszal, valamint egy P+R parkolóval. A forgalom a tervek szerint 2018 közepén indulhat el a vonalon.

Utrecht városa huszonhét Urbos 100-as villamost vásárol a CAF-től. A járművek a 2018-ra kiépülő Uithof-vonalon felsővezetékről táplálva közlekednek majd, de képesek lesznek az önjáró üzemmódra is<br>(látványterv: CAF)

Az ötrészes, teljes hosszban alacsonypadlós Urbos 100 villamosok hossza 33 méter, szélessége 2,65 méter. A mindkét végükön vezetőállással rendelkező járműveken oldalanként négy duplaszárnyas ajtó segíti majd az utascserét. A szerelvényekre négy fő per négyzetméter értékkel számolva 216 utas fér fel, akik közül hatvankettő foglalhat helyet. További két hely áll rendelkezésre a kerekesszékkel közlekedők számára is. A légkondicionált járművekre utastájékoztató- és kamerarendszert is telepítenek.

Az Urbos 100-as kocsik legmagasabb üzemi sebessége hetven kilométer per óra, és képesek a csatolt, szinkronüzemű közlekedésre. A meghajtás az IGBT-technológia alapján kifejlesztett, háromfázisú vontatómotorokkal történik. A járművek az Uithof-vonalon a felsővezetékből hétszázötven voltos egyenáramot használnak majd, de képesek lesznek önjáró üzemre is a CAF ACR elnevezésű, szuperkondenzátoros energiatároló rendszerének köszönhetően.

Az első kocsi várhatóan 2017 elején érkezhet meg a sneltram-hálózat nieuwegeini karbantartóbázisára – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek