Cargónak álcázott utasjáratok Oroszországból?

iho   ·   2020.07.06. 09:00
cim

Meglehetősen furcsa történet: állítólag cargo-repüléseknek álcázott illegális utasjáratokat indított az Aeroflot és két másik orosz légitársaság a szigorú tilalom ellenére, a járvány kellős közepén. Az ügyet a Vedomosztyi című lap dobta fel, és értesüléseit nyugati portálok is átvették.

A titkos járatok csaknem egy hónapon át repültek azután, hogy márciusban az orosz hatóságok elrendelték a teljes nemzetközi ki- és beutazási tilalmat, és a teherszállításon kívül csak olyan repüléseket engedélyeztek, amelyekkel külföldön rekedt orosz állampolgárokat hoztak haza. Az említett esetekben azonban kifejezetten kiutazó orosz állampolgárok kaptak lehetőséget.

Minderről az Aeroflot és a két másik (meg nem nevezett) cég alkalmazottai számoltak be a lapnak, azzal a még meglepőbb plusz információval, hogy ezekre a különleges, teherjáratokként regisztrált repülésekre az utasoknak a szövetségi légiszállítási hatóság tudtával, sőt engedélyével árultak jegyeket.

A célállomások listája: New York, Párizs, London, Frankfurt, Szöul és Tel Aviv. A járatokat nem hirdették meg nyilvánosan, a jelentkezők „szájhagyomány útján” szereztek tudomást az utazási lehetőségről. Ugyanakkor csak azok szerezhettek jegyet, akik a célállomás országában tartózkodási engedéllyel rendelkeztek. (Hogy az érkezés helyszínén a fogadó állam hatóságai hogyan kezelték és engedték be a teherjáratok utasait, arról megint csak nincsenek információk.)

A friss hírek azt mutatják, a fizető utasok nem sokat javítottak például az Aeroflot helyzetén, amelynek vesztesége a koronavírus első két hónapja alatt 1,1 milliárd dollárra rúgott. Érthető, hogy nemrég maga a miniszterelnök is arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, járuljanak hozzá a nemzetközi ki- és beutazási tilalom feloldásához.

A válasz egyelőre nemleges: noha az orosz légiközlekedési iparág szereplői azt remélték, július közepére szabad lesz a határátlépés, a most hozott döntés értelmében a nyitás legkorábban augusztus elsején lehetséges. Az ok érhető, a napi új megbetegedések száma az országban elérte a hétezret, a júniusi trendek is inkább a járvány erősödését jelezték, a légiközlekedés egyelőre csak Oroszországon belüli vonalakon indulhatott el újra.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek