Centenárium és jövőkép

Kemsei Zoltán   ·   2011.11.25. 17:00
00

A centenáriumi ünnepségsorozat a volt rákosszentmihályi szárnyvonal Sashalom-Piactér állomásánál kezdődött. A volt állomásépület falán Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere avatta fel a százéves HÉV-közlekedés emléktábláját. A „nagyiccei deltavágány” ütközőbakjánál levő kis épületben HÉV-emlékkiállítás nyílt: az állomásépület sajnos üzletek, vendéglátó-ipari egységek „helyfoglalása” miatt alkalmatlan erre a célra.

A meghívott vendégeket ezek után különvonat: a gyártáskori színére visszafestett 825-613-826 pályaszámú, MIX/a típusú szerelvény vitte Gödöllőre. Időközben Gödöllő Szabadság tér megállóhelyen a város önkormányzatának delegációja avatott újabb emléktáblát. A központi megemlékezésre a nyáron átadott királyi váróteremben találtak méltó helyszínt. Először Pintér Zoltán gödöllői alpolgármester beszélt a város és a helyiérdekű vasút kapcsolatáról, majd Döbrei István, a BKV Zrt. Metró-HÉV ágazatának főmérnöke tartott rövid összefoglalót a HÉV történetéről. Somodi László, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. stratégiai fejlesztési és beruházási igazgatója a vonal jövőjét, a létesülő metró-összeköttetést ismertette. A BKK a napokban nyerte meg a pályázatot a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, amely 2012-re jelenhet meg.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy november 26-án a HÉV cinkotai kocsiszínjében nyílt napot tart a BKV, amelyre a visszafestett MIX/a szerelvénnyel utazhatnak az érdeklődők.

A különvonat a nagyiccei deltában<br>A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg<br>(a szerző felvételei)

Kapcsolódó hírek