Critical Mass ősszel is Szegeden

Garai Szakács László   ·   2014.09.20. 16:15
cm_szeged_2014_fall0

Az útvonal ezúttal (térképen itt található): Dugonics tér és Árpád tér–Petőfi Sándor sugárút–Gyertyámos utca–Moszkvai körút–Londoni körút–Mars tér–Párizsi körút–Kossuth Lajos sugárút–Rókusi körút–Csongrádi sugárút–Brüsszeli körút–Római körút–Bertalan híd (kerékpáremelés)–Temesvári körút–Székely sor–Belvárosi híd (kerékpáremelés)–Híd utca–Széchenyi tér–Vörösmarty utca–Stefánia–Híd utca–Nagy Jenő utca–Tisza Lajos körút–Somogyi utca–Toldi utca–Dugonics tér és Árpád tér.

A menet délután háromkor indul – először lesz itt a „rajt és a cél” – és körülbelül öt órára ér vissza, várhatóan jó ezer kerékpáros halad együtt, idén már másodszor. Idén először húsvétkor volt, akkor is körülbelül ezer kerékpáros ünnepelte a húsvétot és a Föld napját a Critical Mass felvonuláson Szegeden – a kerékpározás mellett minikoncertekkel. Ahogy tavasszal a delmagyar.hu írta, „»Használható kerékpársávokat az Oskola utcára és a Stefániára!« – ez volt a felvonulás mottója, mert a kerekezők másodszor is fel szerették volna hívni a figyelmet, hogy az említett helyeken a forgalmi rend kialakítása mára elavult.”

Az idei mottó: „Együtt közlekedünk!”

A Szegedbicaj ehhez ennyit tesz hozzá: „a napi forgalomban nem autósok, kerékpárosok, motorosok vagy gyalogosok vesznek részt, hanem emberek: szülők, nagyszülők, gyermekek, unokák, rokonok, barátok, kollégák, osztálytársak, volt évfolyamtársak. Van, aki reggel kerékpárral indul útnak, más buszra száll, és van, aki autóval megy, de a lényegen nem változtat. Ne járművek szerint besorolt csapatok harctere legyen az utca, hanem az a hely, ahol mindenki szeretne épségben, minél hamarabb eljutni például a munkahelyére, a boltba vagy haza a szeretteihez. És ahol az emberek figyelnek egymásra és békében együttműködnek, bármivel is közlekednek, és ehhez adottak az infrastrukturális feltételek is.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek