Csak teher nélkül hajózható a Duna

iho/hajózás   ·   2011.12.02. 09:49

A KEMMA.hu Komárom-Esztergom megye keleti részén tájékozódott.

– Egyrészt eleve lelassult a forgalom, a hidegben alig járnak szállodahajók, a Mahart személyhajói meg már régen téli kikötőbe vonultak. De teherforgalom sincs. Nálunk most 33-at mutat a vízmérce, ennél a szintnél csak terhelés nélkül lehet hajózni – úgy meg minek? A Dunát használó teherhajók és rakományaikkal teli uszályaik mind Apatin alatt, Szerbiában, vagy fent, Passau, Linz környékén várakoznak. Elindulni csak akkor lehet, ha jön a víz, ennek nálunk legalább százasnak kell lennie. Karácsonyra be van ígérve öt szállodahajó, de a nyergesi, dömösi, nagymarosi gázlók mind megfogják őket jelen állapotukban – mondja Bindics István esztergomi Mahart-parancsnok.

Mármarosi Győző, az Esztergomi Evezősök Egyletének ügyvezetője elmondta, hogy már októberben nem tudtak a Kis-Dunán vízre szállni. – Bevontuk a stéget mindkét oldalon, a Kis-Dunán áll a víz, a MIM-gyárnál lévő fenéktorlasz megfogja azt a keveset, ami még csordogál. Most lehetne kitakarítani a medret, de hát... Még azt a padot is lehet látni, amit néhány éve a sétányról hajítottak be a vízbe valakik; igazán ráférne a kotrás és most sokkal könnyebb lenne.

A Kis-Duna torkolatánál, a Vízivárosban éppen elférnek még a mederben a jachtok, de közülük sem vonul ki senki a vízre ilyen időben. Bár süt a nap, szél sincs, árnyékban, vízen meglehetősen hideg van, ez aztán nem a kishajózás szezonja. Leállt a párkányi kirándulóhajó is; egész nyáron volt bőven utasa, most pihennek odaát is a vízi járművek.

A lap tájékozódott a Szob térségében elsüllyedt, középkori kincses gályát kutatóknál is – nemigen nyilatkoznak, egyébként merülni lehetne, a víz alacsony, tiszta (nekünk itt fenn gyönyörű kék), de egy bizonyos műszerre várnak, addig nem érdemes. A helyszín pedig sűrű titok; amit róla tudnak, nem árulják el.

Horgásszal eggyel, hattyúval vagy tízzel találkoztak a KEMMA munkatársai; hajó egy sem jött Esztergomnál.

A kompok is leálltak a megyében, a szob–pilismaróti, a pilismarót–zebegényi, a dömösi–túlparti nem jár hetek óta.

Part menti üzemeink közül egyelőre sehol nem panaszkodnak, a szolgálati vízhez még mindenki hozzájut. Nincs gond a vízműveknél sem, a kutak működnek, s végső soron ha kell, besegítenek a karsztvizesek is.

Kapcsolódó hírek