Csak úgy özönlenek az új buszok a Volánbuszhoz

iho/közút   ·   2021.09.28. 12:00
credo_inovell

Folytatódik a közlekedési vállalat járműfiatalítási programja: ötvenöt Credobus Inovell-lel és harminckét Mercedes-Benz Intouróval frissül a flotta.

A Volánbusz Zrt. flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. idén áprilisában írt ki közbeszerzési eljárást összesen 79, plusz opcionálisan további nyolc, helyközi kivitelű autóbusz vásárlására. A két részből álló tender egyik győztese a Kravtex Kft., a másik az Omnibus Hungária Kft. lett, előbbi Credobus Inovell 12 típusú kocsikat, utóbbi Mercedes-Benz Intouro M-eket szállíthat. A beszerzési megállapodások aláírásával egyidejűleg a Volánbusz már át is vehette üzemeltetésre az autóbuszok egy részét a Volán Buszpark Kft.-től.

Az eljárás első részének eredményeként érkező, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott buszok a társaság flottájában már jól ismert, megbízható típusnak számítanak. Az Inovell 12-esek átadásával a Volánbusz közel ezret fog üzemeltetni a Kravtex-Kühne csoport tizenkét méter hosszú, normálpadlós autóbuszaiból. A kéttengelyes, szóló kivitelű, Euro 6 D környezetvédelmi besorolású járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak, öt fő/ négyzetméter állóhely-kihasználással számolva. Utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal is rendelkeznek. A Kravtex Kft. az ötven kocsira szóló alapmennyiséget, illetve az opciós öt buszt szeptember-október folyamán át is adja a közlekedési társaságnak. Az ultrakönnyű felépítésnek is köszönhetően a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár tizenöt százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest. A 2021 júliusa és szeptembere között forgalomba állított 365 Credobus Econell 12-essel, valamint a most érkező Inovellekkel összesen évente akár 76 millió forint költségcsökkentés érhető el. A folyamatosan emelkedő üzemanyagárak mellett ez kiemelkedő jelentőséggel bír, és a Volánbusz zöldítési törekvései, környezetvédelmi célkitűzései szempontjából is fontos: a takarékos járművek szén-dioxid-kibocsátása éves szinten akár hatszáz tonnával alacsonyabb lehet hagyományos társaikénál.

A közbeszerzés második részének eredményeként az Omnibus Hungária Kft. 32 plusz három távolsági-helyközi forgalmat kiszolgáló, Mercedes-Benz Intouro M típusú járművel fiatalítja a Volánbusz flottáját. Ezek az autóbuszok Magyarországon elsőként a 2022 elejétől érvényes Euro 6 E környezetvédelmi besorolású motorral állnak forgalomba.  A járművek 73 utast szállíthatnak, rendelkeznek vírusellenes aktív szűrővel felszerelt légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal. Az autóbuszok a legfejlettebb vészfék-asszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel felszerelve kerülnek forgalomba, amely kategóriájában világelsőként az Intouro buszcsaládban mutatkozott be; a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve az akadályokkal történő ütközést. A járművek a szerződéskötést követő hat hónapon belül érkeznek meg a társasághoz.

Az új autóbuszok országszerte fogják szállítani az utasokat:

A hamarosan forgalomba álló, valamint a 2018 óta üzembe állított új buszok mennyisége megyei eloszlásban (kép forrása: Volánbusz Zrt.)

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a beszerzés kapcsán elmondta: „Az érkező autóbuszok – az elmúlt évek legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként – kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában. A falvakban, zsáktelepüléseken élők számára gyakran az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik járataink, amelyek 3146 helység lakói számára teszik lehetővé az egyre kényelmesebb utazást. A most beszerzett járművek normál padlós kialakításának köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is utasaink rendelkezésére áll.” A közel 5,4 milliárd forint összértékű beszerzéssel a 87 új autóbusz megegyező mennyiségű régebbi kocsit vált majd ki: huszonkét 16–20 éves, ötvennégy 21–24 éves és tizenegy 25–26 éves buszt. A Volánbusz járműfiatalítási programjának köszönhetően a társaság autóbuszvezetőinek munkakörülményei is folyamatosan javulnak: a biztos megélhetés, a stabil munkahely mellett egyre kényelmesebb, környezetkímélőbb, könnyen vezethető, ergonomikus járművek segítik meglévő és leendő vezetőik munkáját.

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként idén év végig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarország útjain, jövőre pedig közel nyolcszáz járművet tervez beszerezni a társaság. A 2018-ban indult program keretében a vállalat teljes autóbuszállományának negyven százaléka újul meg 2022 végéig.

(Nyitókép forrása: Credobus Facebook-oldal)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek