Csaknem hatszáz dolgozójának tartozik hónapok óta a MÁV

iho/vasút   ·   Frissült: 2024.06.12. 16:00
01testkamera

A kifizetés felgyorsítására Lázár János közbenjárását kéri a Vasutasok Szakszervezete.

Az ország legnagyobb vállalata azokkal a munkadíjakkal adós a vasutasoknak, akik külön megbízási szerződés alapján, munkaidőn kívül dolgoztak különféle projektekben.

Összesen csaknem hatszáz dolgozó várja hónapok, de akár évek óta is azt a pénzt, amiért a szabadidejében hivatalosan megdolgozott a MÁV-nál. Nemcsak a székház költöztetésében, külön megállapodás alapján feladatot vállalt dolgozóinak tartozik még a megállapodott vállalási díj kifizetésével a cégvezetés, hanem olyanoknak is, akik 2023-ban vagy még korábban szerződtek pluszmunkára a MÁV-val.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) többször követelte az érintettek jogos pénzét, de eddig csak ígéreteket kaptak a vezetőségtől. A VSZ megelégelte a méltatlan bánásmódot, és miután a napokban ismét felvetett problémára megint a szokásos válasz („megvizsgáljuk, mit tehetünk”) érkezett, úgy döntött, Lázár János minisztertől kér segítséget a pénzüket váró vasutasok érdekében.

Meleg János, a VSZ elnöke a miniszternek írt levelében úgy fogalmaz: „ezek a kollégák maradéktalanul teljesítették a szerződésben foglalt munkát, ezért jogosan elvárnák, hogy határidőre megkapják a szintén szerződésben rögzített ellenértéket.” Végtelenül felháborítónak tartja, hogy ilyen megalázó helyzetbe hozza a cég éppen azokat, akik a vasút iránti lojalitásból hajlandóak voltak a vállalat számára fontos és sürgős munkákat a szabadidejükben elvégezni.

A VSZ-elnök reméli, Lázár János is fontosnak tartja, hogy az elvégzett munkáért mielőbb – bár már így is eléggé megkésve – jogos pénzükhöz jussanak az érintett vasutasok, ugyanis az ilyen bánásmód miatt egyre többen elveszíthetik a cég iránti lojalitásukat. Márpedig hűséges, kitartó és jól dolgozó, nagy szaktudású emberekre soha nem volt annyira szüksége a vasútnak, mint éppen most, amikor a miniszterelnök az ágazat forradalmi modernizációját készíti elő.

Időközben reagált a vasúttársaság, idézzük: 

"A MÁV Zrt. ezúttal sem marad adósa a munkatársainak: minden megrendelt és elvégzett munkát – a teljesítésigazolásra és a kifizetés jóváhagyására vonatkozó folyamatot követően – kifizetünk az arra jogosult munkatársaknak, továbbá nincsenek olyan, a költözéssel összefüggő megállapodásaink, amelyeket ne teljesítettünk volna az irányukba."

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: MÁV-Start)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek