Csavargókat fogott a szemfüles kalauz

Vörös Attila   ·   2012.10.19. 18:29
DSC_0030_400

A jegyellenőrzés során a Pécsről Budapestre közlekedő intercityn két tizenévesforma srác Sárbogárdról Bajáig érvényes jegyet mutatott a jegyvizsgálónak. Eleinte az igazat mondták, azaz hogy Bajára akartak volna menni, csak rossz szerelvényre szálltak. A kalauz igazán rendes volt, a lehető legemberségesebben próbálta megoldani a fiúk problémáját, kinézte nekik a Déliből a megfelelő járatot is Bajára. De azért csak föl akarta hívni a ránézésre alig 14 éves utasok szüleit - na itt kezdődtek a bajok. A fiúknál nem volt mobil, de a szülők számát tudták fejből, így a jegyvizsgáló a saját mobilján hívta föl a két édesanyát, hogy megnyugtassa őket, nincs nagy baj, csak a srácok eltévedtek. Először a fiúk beszéltek, de aztán az első a telefonban Siófokról kezdett hadoválni, meg hogy majd holnap reggel ér oda... Ekkor a kalauz kezdett ráébredni, hogy itt valami nincs rendben, Sárbogárdról Siófokra nem éppen Baján át a legcélszerűbb eljutni. Átvette a telefont, a vonal túloldalán zokogó édesanyától tudta meg, hogy a fia elcsavargott és eltűnését már a rendőrségen is bejelentette. A másik, még fiatalabbnak (bevallása szerint 14 lesz, papírjai nem voltak) tűnő srác édesanyja is ugyanezt mondta, így a jegyvizsgáló értesítette a rendőrséget, akik a Déli pályaudvaron át is vették az elcsavargott kamaszokat. Három napja körözték már a fiúkat...

Amiért ez a poszt ilyen hosszú lett, mert az írója két székkel ült a fiúk mögött, így élőben tapasztalhatta a jegyvizsgáló szemfülességét, emberségét, problémamegoldó képességét. Alaposan megbüntethette volna a nincstelen srácokat, a vonatról is csak úgy lerakhatta volna őket. A sztereotípiákból egyáltalán nem következik az, hogy még egy kis nevelő célzatú fejmosást is tart a fiúknak, majd azért megnyugtatva őket szinte kézen fogva adja át a rendőröknek a Déliben.

Egy nagy piros pont a MÁV-Startnak!

„Földrajzórára nem jártatok???”

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.