Cseh biztosítóberendezés lesz a Szeged–Röszke vasútvonalon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.09.30. 13:00
röszke

A csehek a Szeged−Röszke−szerb államhatár vasútvonal biztosítóberendezését és az ETCS vonatbefolyásoló rendszert telepítik.

A nagymúltú AŽD Praha vasúti berendezéseket gyártó vállalat lett a V-Híd csoporthoz tartozó R-Kord partnere a Szeged−Röszke−szerb államhatár közötti vasútvonal korszerűsítésében. A cseh vállalkozó Szeged-Rendező és Röszke vasútállomás állomási biztosítóberendezését (ESA 44 típusú), valamint a vonali biztosítóberendezést, új led jelzőlámpákat szállítja. Ezen kívül a vasúti átjárókat is az AŽD cseréli, és az ETCS L1 típusú egységes európai vonatbefolyásoló rendszer pályaegységeit is a cseh cég hozza. A kontraktus értéke 5,7 millió euró. 

A magyar és a cseh fél közösen fejleszti, teszteli és telepíti a vasúti biztosítóberendezést, annak szoftverrészét. A cseh vasúti berendezéseket fejlesztő és gyártó vállalatnak ez az első magyarországon megvalósulandó projektje, amelyben a szlovákiai leányvállalata, az AŽD Slovakia és a Signal Projekt is részt vállal. A két évvel ezelőtti közbeszerzési eljárás alatt még úgy nézett ki, hogy ezeket a munkákat is a V-Híd csoport végzi, viszont később úgy alakult, hogy alvállalakozókat vonnak ezen munkák elvégzésére.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

A Volánbusznál is életbe lép az új menetrend

iho/közút   ·   2023.12.06. 17:00

A közlekedési társaság számos menetrendi módosítást, korrekciót vezet be országszerte december 10-étől, elsősorban a munkába és iskolába járás lehetőségeinek, a hétvégi időszak utazási igényeinek javítása, valamint a vasúti és autóbuszos kiszolgálás megfelelő összehangolásának érdekében.

Vasút Nagyvasút

Tízévesek a GYSEV első Flirtjei

iho/vasút   ·   2023.12.05. 15:00

Az első Stadler-motorvonat 2013. december 6-án állt forgalomba a zöld-sárgáknál a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítésének részeként. A flotta azóta húsz szerelvényt számol.