Cseh buszpiac: négy egymást követő évben több mint ezer új autóbusz

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.01.10. 12:00
Iveco

Az elmúlt évben azonban negyedével kevesebb új járművet regisztráltak, mint 2020-ban.

A cseh autóbuszpiac zsinórban négy egymást követő évben több mint ezer új járműregisztrációt tudott produkálni. Ez az eredmény viszont elmarad a 2020-as rekord évhez képest, ugyanis éves összehasonlításban 2021-ben 26,5 százalékkal kevesebb új autóbuszt helyeztek üzembe, mint egy évvel korábban. A hivatalos statisztikák szerint tavaly összesen ezerhat új autóbuszt regisztráltak Csehországban. A 2020-as év a cseh autóbuszpiacon rekordévnek számított, amikor is Csehország történetében a legtöbb új autóbuszt regisztrálták, összesen 1367 járművet.

A cseh autóbuszpiac királya a 2021-es évben is az Iveco Czech Republic lett, ami a valamikori Karosa Vysoké Mýto gyártó utódvállalata. A dobogó legfelső fokán álló autóbuszgyártó vállalat 2021-ben 384 új autóbuszt adott el, az ezüstérmes a SOR lett 282 eladott autóbusszal, a dobogó harmadik fokán pedig a Setra áll 113 autóbusszal. A tavalyi nagyrészt helyközi járatokra szánt új autóbuszokat állítottak forgalomba, kétharmaduk ugyanis ezekre a járatokra került. Nagy visszaesés a távolsági járatok esetében tapasztalható, itt ugyanis nagyon lecsökkent az érdeklődés a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. 2021-ben például csak 46 távolsági (nemzetközi) járatra szánt autóbusz kezdett dolgozni, míg a covid előtti években ennek a kétszerese volt a jellemző.

Az új autóbuszok 87 százalékába továbbra is gázolajat kell tankolni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek