Cseh Gripenek: túl a húszezer órán

iho   ·   2015.09.23. 12:00
cimcseh

A Saab a közelmúltban részt vett a 2015 évi NATO Napokon, valamint az ezzel azonos időben lezajlott Cseh Légierő Napjain Ostravában. A rendezvény keretében kitüntették a cseh pilótákat, akik elérték a 20 ezer Gripen repült órát, ami mérföldkőnek számít a légierő történtében. Emellett elismerték sikeres közreműködésüket a közelmúltban teljesített NATO műveleteken, Izlandon és a Baltikum térségében – írja a gyártó közleménye. (Az ostravai repülőnapról, és a részztvevő Saab-konstrukciók repüléséről portálunk is beszámolt.)

Az idei volt az ötödik év, amikor a Saab partnere volt az ostravai NATO Napoknak, illetve a Cseh Légierő rendezvényének. Az esemény Közép-Európa legjelentősebb nyilvános légi show-ja és védelmi bemutatója. Szeptember 19-én és 20-án a látogatók megtekinthették a Cseh Légierő Gripen bemutatóját, illetve lehetőségük nyílt „harcolni” egy Gripen szimulátorban. Ezen a különleges eseményen a cseh Gripenekkel együtt a Saab korábbi klasszikus katonai gépei - a Viggen, a Draken, vagy a Tunnan, amelyet a Svéd Légierő Történelmi Repülőrészlege működtet - is bemutatkoztak az égen.

Libor Štefánik tábornok, a Cseh Légierő parancsnoka megköszönte Peter Hultqvist svéd Védelmi Miniszternek a Gripen program keretén belül nyújtott sikeres együttműködést. Štefánik tábornok kitüntette a Svéd Légierő technikai támogatást biztosító csoportját, amiért az elmúlt több mint tíz év során segítették a Cseh Légierő Gripenjeinek működését.

Lennart Sindhal, a Saab ügyvezető igazgató helyettese üveg dísztáblát nyújtott át a 21. Taktikai Légerő Századnak, amely emléket állít a 20 ezer Gripen repült óráról, valamint a NATO-n belüli sikeres műveletekről. A kitüntetést Petr Hromek ezredes, a Čáslav Bázis 21. Taktikai Századának parancsnoka vette át.

Mint erről akkor az iho/repülés is hírt adott, a Magyar Légierő és a Saab 2013. decemberében ünneplete a hazai Gripen-flotta tízezredik repült óráját.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek