Csehország csökkentené a Gripenek bérleti díját

MTI   ·   2012.07.25. 10:38

Csehország azt szeretné, ha Svédország csökkentené a Gripen típusú vadászgépek évi kétmilliárd koronás bérleti díját – nyilatkozta a cseh védelmi miniszter a Právo című cseh napilap szerdai számában.

Miután a svédek erre csak minimális mértékben mutatnak hajlandóságot, Alexandr Vondra állítólag azt javasolná a kormánynak, hogy fontolja meg a svéd ajánlat elutasítását.

„Részletekbe nem bocsátkozhatom, mert titkos anyagról van szó. Annyit azonban elmondhatok, hogy a tárgyalások eddigi eredményét nem tartom olyannak, amely alapján tiszta szívvel javasolni tudnám a kormánynak a cseh–svéd szerződés meghosszabbítását.”

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 Gripen vadászgépet. A tízéves bérleti díj összesen 20 milliárd korona.

A cseh és a svéd kormány képviselői már meg is kezdték a tárgyalásokat az államközi bérleti szerződés esetleges meghosszabbításáról. A csehek egyik feltétele a bérleti díj csökkentése, amire azonban a svédek csak nagyon kis mértékben hajlandóak.

A Právo úgy tudja: ezen a ponton a tárgyalások megfeneklettek, megakadtak. A svédek állítólag azzal számolnak, hogy a cseheknek jelenleg nincs pénzük egy új pályázat kiírására, s ezért végül is el fogják fogadni az ajánlatot. Ha a cseh kormány el is utasítaná a legutóbbi svéd ajánlatot, a Právo szerint ez még nem jelentené a tárgyalások csődjét. Vondra állítólag azt is javasolni fogja, hogy Prága adjon még egy esélyt a svédeknek.

A cseh kormánynak ősszel kell meghoznia a végleges döntést a vadászgépek ügyében. Három lehetőség van: meghosszabbítják a cseh–svéd szerződést, új pályázatot írnak ki, vagy vadászgépek nélkül marad a cseh hadsereg – mutat rá a prágai újság.

Kapcsolódó hírek