Csendesebb a légtér, több mint egymillió helyett 420 ezer gép

iho/repülés   ·   2021.01.15. 12:00
1315974366cr

A HungaroControl szerint a kisgépes forgalom csökkent legkevésbé, a ferihegyi mozgások leginkább: volt nap, amikor háromszáz helyett csak tizenkilenc járat érkezett és indult.

Közel hatvan százalékkal esett vissza a HungaroControl légi navigációs szakemberei által kezelt repülőgép-forgalom 2020-ban a koronavírus-járvány következtében. A jelenleg elérhető optimistább előrejelzések szerint legkorábban három év múlva térhet vissza a hazai légi közlekedés a 2019-es szintre – olvasható a cég szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.  

Az elmúlt évben bevezetett korlátozások, valamint az utazási szokások változása miatt

a magyar légiforgalmi szolgálat által felügyelt gépmozgások – tehát a hazai és a koszovói átrepülő gépek, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező, illetve onnan induló járatok, valamint a nem ellenőrzött légtérben közlekedő kisgépek – száma 2020-ban alig haladta meg a 420 ezret.

Ezzel pedig jelentősen elmaradt a 2019-es évtől, amikor több mint egymillió repülőgép biztonságos közlekedését szavatolták a magyar irányítók.

Magyarország átrepülő forgalma a 2019-es rekordévhez képest tavaly közel ötvenhét százalékkal mérséklődött, ezáltal 430 ezerrel kevesebb gép haladt át hazánk felett. A Koszovó feletti magas légtér gépmozgásainak éves csökkenése is meghaladta az ötvenöt százalékot – itt 50 ezer járat biztonságos közlekedését segítették a HungaroControl szakemberei. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló forgalma pedig ennél is nagyobb mértékben, több mint hatvanegy százalékkal esett vissza. 2020-ban volt olyan nap, amikor a korábbi években tapasztalt háromszáz járat helyett csupán tizenkilenc fordult meg a légikikötőben. A járványhelyzet a kisgépes repülésekre – az úgynevezett nem ellenőrzött légtér forgalmára – hatott a legkevésbé: ott huszonhárom százalékos csökkenést regisztrált a hazai léginavigációs társaság.

Az Eurocontrol legkedvezőbb előrejelzése szerint a légi forgalom legkorábban 2024-re állhat vissza a 2019-es szintre. Ebben az esetben a HungaroControl az idén a 2019-es gépmozgások 5060 százalékával számolhat.

A légi közlekedés biztonságának fenntartása a járványhelyzet okozta forgalomcsökkenés ellenére is alapvető fontosságú. A HungaroControl ennek megfelelően a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a legmagasabb színvonalon és a legkorszerűbb megoldásokkal garantálja a biztonságos repülést és földet érést  írja a légiforgalmi navigációs szolgáltató közleménye.

A nyilatkozat nem tartalmaz adatokat az elmaradt bevételekről, a kieső forgalom okozta pénzügyi helyzetről, de korábban a cég vezérigazgatója jelezte, a HC nem ért egyet azzal a tavaszi döntéssel, amely haladékot ad a légitársaságoknak a légtérhasználati tarifák kifizetésére. Általában komoly kritikák érik az európai illetékeseket, többek közt a repülőterek szövetségének részéről is, amiért az Unió sokkal inkább koncentrál a légitársaságok megmentésére, mint azoknak a háttérágazatoknak a segítésére, amelyek nélkül a légitársaságok sem működhetnének.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek