Csendet Ferihegyen! De hogyan?

iho/repülés   ·   2019.02.22. 11:15
wizzbud0

Mind Bándi Gyula, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában működő, a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes, mind Tarlós István, Budapest főpolgármestere egyértelműen kiállt a repülőtér forgalma okozta zajterhelés csökkentése mellett. Mint a Hivatal közleményében olvasható: a dinamikusan növekvő hazai légiforgalom okozta, már ma is tömeges lakossági panaszokat okozó zajterhelés tervszerű csökkentése érdekében a polgárok éjszakai nyugalmát garantáló jogi és érdekeltségi rendszer megteremtését szorgalmazza, valamint a légiforgalmi jogi szabályozás átfogó felülvizsgálatát kéri az illetékes minisztertől a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula. Mint leszögezi: az ombudsmani hivatalnál vizsgált környezeti ügyek között a zajpanaszok kiemelkedő számban jelennek meg. Egészségügyi kutatások szerint az emberi szervezet nem képes megszokni a zaj zavaró mértékű hatását, az egészségkárosodáshoz vezet.

A közlemény megállapítja: a legnagyobb repülőtér működése kétségkívül a nemzetgazdaság és a közösség érdekét is szolgálja, ugyanakkor Bándi Gyula szerint a zavarás mértéke és szükségessége az alapvető jogok érvényesülésének szempontjából értékelendő. Nyereségorientált gazdálkodó szervezetektől ilyen körülmények között elvárható, hogy a működésükkel együtt járó zavarás káros következményeit az érintettek számára méltányos módon enyhítsék.

Ehhez, mint olvasható, „az államnak – polgárai védelmében és az Alaptörvényből eredő kötelezettségének érvényesítése érdekében – az előírások kikényszerítéséhez elegendően súlyos anyagi hátrányt jelentő szankciókat kell alkalmaznia, amelyek a légitársaságokat érdekeltté teszik a légiforgalom reális tervezésében. A befolyó bírságösszegnek pedig a lakosság zajterhelésének csökkentését kellene szolgálniuk. Mindezek miatt Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója kérte az éjszakai átrepülések számának az orvostudomány szerint elfogadható mértékűre csökkentését, valamint a szabálytalan repülési tevékenységek elleni hatékony hatósági fellépés biztosítását.”

Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában jelentette ki: el kívánja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A főváros a Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén azt kérte, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali öt között, változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést is vegye át a közlekedési hatóság.

A biztoshelyettes és a politikus követeléseihez illik hozzátenni: valóban komoly zajterhelés éri a repülőtér közelében élő lakosságot, elsősorban a két pályához legközelebb eső lakott területeken. Az utasforgalom növekedése is tény: szakértők becslése szerint a „klasszikus időkhöz”, azaz a Malév-éra Tu-154-eseinek korszakához képest valóban sokszorosára nőtt meg a Ferihegyre érkezők és az innen indulók száma. Ez természetesen a fel- és leszállások számának jelentős növekedésével is jár. A modern, nagy kétáramúságú, az egyre szigorúbb európai zajvédelmi előírásoknak megfelelő gázturbinákkal felszerelt repülőgépek ugyan sokkal csendesebbek, de ettől a lakosság panaszait komolyan kell venni. Ebben valóban segíthet, ha egy érdemi, szakmai döntéseket eredményező, többoldalú párbeszéd kezdődik el, melynek valóban remek alapja lehet egy, szintén szigorúan szakmai alapon elvégzett, az átlagos mellett a pillanatnyi maximális zajterhelést is figyelembe vevő, korrekt zajmérés-sorozat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.