CSeries: felrobbant az új hajtómű? Leállt a berepülés

iho   ·   2014.06.03. 07:45
ftv1_2_cim

A Bombardier kénytelen volt (ismét) felfüggeszteni az új utasszállítója, a CSeries berepülési programját, ezalkalommal az első prototípuson lévő egyik hajtómű hibája miatt. Nem hivatalos források meg nem erősített hírei szerint a hajtómű súlyosan károsodott, vagyis gyakorlatilag felrobbant, és kárt tett magában a repülőgépben is, sőt, egyes információk szerint a repülőtéri tűzoltó szolgálatot is riasztani kellett. A Bombardier annyit írt az eset körülményeiről, amelyből kiderül, nem a levegőben, hanem egy földi karbantartási próba folyamán történt az incidens a Bombardier bázis-repülőterén, Mirabelben. A vizsgálatot a kanadai Közlekedésbiztonsági Testület a hajtómű gyártója, a Pratt & Whitney bevonásával folytatja.

Az első prototípus: ennek a gépnek valamelyik hajtóművével történt a baj

Hogy milyen hosszan húzódik el a tesztrepülések szüneteltetése, azt a Bombardier egyelőre nem tudta megjósolni, a cég szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az első szériagép átadása nem fog csúszni. Mint erről korábban többször beszámoltunk, a program már eddig is rendkívül sokat késett, az eredeti tervekhez képest eddig vagy kétévnyi a csúszás, és a megrendelések száma feltehetően azért sem nő a várt ütemben, mert a berepülési program lassan halad, a szükséges 2400 órából a negyedik tesztgép májusi belépéséig mindössze kevesebb mint 300 órát sikerült teljesíteni. Utoljára januárban jelentették be, hogy a berepülési és légialkalmassági engedélyeztetési folyamat 2015 második felében zárul csak le.

Az új gép új hajtóműve a második prototípus szárnya alatt

A főszereplő, a PW1500G az egyik legfontosabb tényezője a programnak, hiszen a könnyű és nagyszilárdságú anyagok illetve az aerodinamikai kialakítás mellett az új hajtóművek jelentik a CSeries sikerének a kulcsát, a versenytársakhoz képest a kanadaiak szerint tizenöt százalékkal gazdaságosabb, kevesebb üzemanyagot és karbantartást igénylő üzemeltetést.

A Pure Power GTF-rendszerű hajtóműcsalád sorsán több új típus jövője múlik

Egyébként amint erről beszámoltunk, néhány héttel ezelőtt a Pratt & Whitney új hajtóműcsaládjának egy másik tagja a hajtóműgyártó próbagépének, egy átalakított Boeing 747 SP-nek a szárnya alatt repülés közben hibásodott meg, és kényszerítette a gépet a kísérleti program megszakítására és a visszatérésre – ugyancsak Mirabel repülőterére. Az a hajtómű a GTF-családnak ama tagja volt, amelyet a modernizált A320 gépcsalád, a neo egyik hajtóművének terveznek, és már akkor az a kérdés foglalkoztatta a szaksajtót, hogy vajon a történtek befolyásolják-e a keskenytörzsű európai típus fejlesztési programját. Azonban abban az esetben a későbbi vizsgálatok szerint az incidens nem volt túl súlyos, a hajtómű maga sem károsodott a hiba következtében. A P&W friss nyilatkozata szerint pedig még koraiak azok a spekulációk, amelyek összekapcsolnák a két esetet.

A GTF-hajtóművek lelke, a reduktor

A GTF hajtóműcsalád elsőnek a CSeries szárnyai alatt kell, hogy szolgálatba lépjen, de ugyancsak ezzel a hajtómű-fajtával lesz majd felszerelve számos más új típus: az A320neókon túl a japán Mitsubishi MRJ most készülő regionális gépe, a brazil Embraer jelenlegi családja továbbfejlesztéseként tervezett E-Jet E2 verzió, és az oroszok új utasszállítója, az Irkut MSz-21-es (Jak-242-es) is.

Az iho/repülés által felkért szakértő, Molnár Zoltán korábban megírta, miben különbözik a P&W GT, vagy GTF, azaz Geared Turbofan hajtóműcsaládja a más típusokhoz képest. „Hagyományosan a turbofan hajtóművek ventilátor és kompresszorfokozatát egyaránt a turbina hajtja meg, értelemszerűen azonos fordulatszámon. Mivel az egyes fokozatok optimális fordulatszáma eltér (a ventilátoré kisebb, a kompresszoré és a turbináé nagyobb), ezért a hatékonyság nem megfelelő, a lassú ventilátor miatt több turbinalépcsőre van szükség a megfelelő energia biztosításához. Ezt a problémát oldották meg a kompresszor és a ventilátor-fokozatok közé beépített „sebességváltóval” vagy reduktorral, amely lehetővé teszi, hogy a ventilátor-fokozat a másik kettőnél alacsonyabb, számára optimális fordulatszámon működjön. Az így kialakított hajtómű rövidebb és könnyebb (kevesebb lépcsőre és alkatrészre van szükség), üzemanyag-fogyasztása 12–15 százalékkal kisebb a hasonló kategóriájú hagyományos hajtóművekénél, széndioxid-kibocsátása pedig 35 százalékkal(!) marad el azokétól.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek