Csillagászati F-35 árak

iho/repülés   ·   2011.07.16. 09:49

Az F-35-ös Programiroda új számításai szerint a költségtúllépés eléri az 1,15 milliárd dollárt. Ennek egyharmadát a Lockheed Martin és a Pratt & Whitney kénytelen lenyelni, de a maradék kétharmadot, 771 millió dollárt már az amerikai adófizetők lesznek kénytelenek finanszírozni. A 28 gép az első három, lassú gyártási ütemű sorozat gépállományát jelenti.

A 771 milliós összeget John McCain szenátor még július 12-én jelentette be, heves ellenérzéseit hangoztatva. Válaszul a Lockheed Martin 13-án a cég hivatalos Twitter-csatornáján jelentette be, hogy „jelentős haladást” mutat a program. Ezt nem kellett volna, hiszen a feldühödött szenátor válasza azonnali volt ugyanitt a Twitteren: McCain véleménye szerint a legtöbb megfigyelőnek nem éppen a jelentős haladás jut az eszébe, ha a 771 milliós költségtúllépésről hallanak.

A vita befolyásolhatja a 2012-es pénzügyi év védelmi költségvetését is. A Védelmi Minisztérium újabb 264 millió dollárt igényelne az F-35-ös program felmerült költségeire. Ha John McCain szenátor erőfeszítései sikerrel járnak és ezt az összeget nem kapja meg a tárca, akkor vagy máshonnan kell forrásokat átcsoportosítania, vagy beindul a már megszokott, végzetes spirál: kevesebb repülőgépet rendelnek meg, s ezekre így a fejlesztési költségek nagyobb hányada esik, azaz nő a beszerzési ár, amiből ismét botrány lesz és kezdődik az egész elölről.

Eközben az Amerikai Légierő megkapta az első, nem prototípus F-35A Lightning II-es vadászbombázó repülőgépét. Az AF-9 jelzést kapott gép július 14-én érkezett meg az Eglin Légitámaszpontra.

Az AF-9-es első repülése (fotó: Lockheed Martin)

Kapcsolódó hírek