Egy forint a balatoni kikötőszár

iho/hajózás   ·   2011.08.05. 13:40
siofokikoto

Kompromisszum alapján csökkentette a Balaton és a Velencei-tó mederhasználati díjait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már 2011-re, és csak fokozatosan emeli a díjat 2015-ig a 2010. évi díjtétel 90 százalékára.

Az idén a vízfelületen elhelyezett építmények és hajóállások területe után, valamint vitorlás és csónak kikötőben négyzetméterenként fizetendő tavalyi évi 326 forint helyett 116 forint a díj, míg komplex csónakkikötő esetén 58 forint – közölte a vagyonkezelő pénteken.

A mederhasználóknak 2015-től a vízfelületen elhelyezett építmények és hajóállások területe után vitorlás kikötő esetén 289 forintot, komplex csónak kikötő esetén 144 forintot kell fizetni évente négyzetméterenként az inflációval növelve. 

Az MNV a közleményben megjegyzi, hogy „a díjakat az önkormányzatok és társadalmi szervezeteknek a balatoni turizmus fejlesztésével, a beruházások ösztönzésével, a munkahelyteremtéssel kapcsolatos érveit figyelembe véve csökkenti”. A vagyonkezelő 2010 decemberétől 51 Balaton parti és öt, a Velence-tó partján fekvő önkormányzattal tárgyalt a kérdésről.

A legifotok.hu képén együtt látható a vitorlás és a közforgalmi kikötő, a hajójavító és a Sió-zsilip

Az új számítási metódus az MNV Zrt. és a kikötői vagyonkezelő feladatait ellátó Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ködukövizig) várakozásai szerint a befektetőket hatékony területkihasználásra fogja sarkallni, és környezetvédelmi szempontból is hasznosabb lesz.

A szerződéseket Ködukivizig köti meg a kikötők üzemeltetőivel. Erre – a jelenleg szerződés nélkül működő vállalkozásoknak – 2012. március 31-ig van lehetőségük. A szerződéssel rendelkező mederhasználók ugyaneddig az időpontig módosíthatják a szerződést. A beruházásösztönzés, és a gördülékenyebb szerződéskötés érdekében a mederhasználati szerződést a korábbi 30 év helyett legfeljebb 60 évre lehet kötni – olvasható az MNV közleményében.

Az MNV Zrt. bővítette a díjmentességben, illetve kedvezményekben részesülők körét. A különleges szolgálatot ellátó rendőrség, tűzoltóság és a vízimentő szolgálat az állami feladatok ellátása érdekében térítésmentesen használhatja az állami tulajdont.

A kizárólag közforgalmú menetrendszerű személyszállítást végző hajók kikötőhelyeire 10 százalék a díj mértéke, a közforgalom számára megnyitott parti területek, mólószárak járófelületének igénybevétele közpark, sétány részére a jelképes éves díj négyzetméterenként mindössze egy forint. Ugyanezt a jelképes összeget kell fizetni a kizárólag közforgalmú menetrendszerű személyszállítást végző hajók behajózási útvonalának vízfelületére is.

Kapcsolódó hírek