Csörgő a Zagyva-völgyben

Vörös Attila   ·   2013.12.21. 21:00
IMG_8823__131218_Kisterenye__M412177__k__k

Hosszú évekig a csörgős inga volt a meghatározó vonat-összeállítás a salgótarjáni vasúton, az Uzsgyik érkeztével azonban a négytengelyes dízelgépek kiszorultak a 81-es vonalról. Néhány évig még az Urpínt illetve név nélküli utódját húzta M41-es Hatvan és Somoskőújfalu között, de a 2008. decemberi menetrendváltás óta csak ritkán, rövid időre tért vissza M41-es a fordába. 2011-ben a reggeli pásztói kirohanós élén láthattunk Csörgőt, ugyanekkor fordult néhányat az éppen megszűnni látszó tranzit-tehervonatokkal és a salgótarjáni tolatóssal a gép. Aztán 2012. augusztusában a debreceni útátjáró-átépítések ideje alatt forgott be két csörgős inga Somoskőújfalu felé. Azóta csak elvétve mozog M41-es a vonalon, ha Uzsgyit kell pótolni, akkor pár kocsival beszáll egy Szergej, Csörgő, remot Dácsia vagy Púpos a személyfordába.

A pásztói iskolásjárat 2011-ben<br>(képek: Vörös Attila)

A 2011-es hírekkel ellentétben a teherforgalom Fülek és Hatvan között nem állt le teljesen, bár a vonal tehervonati teljesítménye jelentősen lecsökkent. Havi néhány alkalommal azonban most is járnak még át tehervonatok Szlovákiából, főleg az Őriszentpéternél kilépő, Koperbe tartó favonatok. Viszonylag ritkán, de a másik irányba is megy áru: a Salgótarján-külsőn megrakott farönkvonatokat az erős emelkedő miatt két részletben húzza fel a Szergej Somoskőújfalura.

A hosszú tehervonatban faléceket szállítanak Szlovákiából az adriai kikötőbe

Néhány napja a fő hatvani Szergej, a 108-as annyira fekve maradt, hogy Záhonyba vitték talpra állítani. Maradt még a 127-es, amely ha valamiért szintén szolgálatmentes, akkor Hatvanban a kisebb dízelekhez nyúlnak. Mostanában újra elég gyakran jár Púpos Jászberénybe, az esetleges plusz vonatokat pedig Csörgőre bízzák. Így volt ez az egyik jászapáti répavonattal, vagy december 18-án, szerdán a koperi favonattal. A tehervonatért a 177-es Csörgőt küldték Hatvanból.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek