Csúcsforgalom a mátyásföldi iparvágányon

Vörös Attila   ·   2019.05.02. 18:00
69_bobo

Régen buszok ezreit indították útnak a mátyásföldi Ikarus-, majd később Nabi gyárból tehervonatokon. A gyárak egy hosszú iparvágánnyal kapcsolódtak Rákos állomáshoz, illetve az Ikarusnak korábban a gödöllői HÉV-vel is volt összekötése. Sajnos az autóbuszgyártás leépülésével a valaha nyüzsgő vasúti teherforgalom szinte teljesen megszűnt a környéken, az utolsó Nabi gyártmányú buszt 2013-ban készítették Mátyásföldön. Az ide vezető iparvágány különben nagyon hangulatos, a Rákos-patakon átkelve kilométereken át vezet a felsőrákosi természetvédelmi terület erdein, rétjein át, mígnem a volt mátyásföldi repteret megkerülve fut be az ipari rendezőbe. Jelenleg kétféle felhasználása van az iparvasútnak, egyrészt a honvédségnek működik itt bázisa, másrészt a CRS magánvasút kibérelte az Ikarus/Nabi néhai vágányait kocsitárolás céljára. A katonaság különféle terepjárókat és más speciális járműveket szokott mozgatni vasúton, míg a CRS a különvonatai előtt és után hozza-viszi a szerelvényét.

Három pőrekocsit húzott ki a 437-es Bobó a honvédség telepéről (fotók: Vörös Attila)

Mindkét esemény nagyon ritka, a CRS évente néhányszor mozog az iparvágányon, a katonaság pedig néha még ennél is ritkábban. Emiatt különleges, hogy hétfőn mindkét helyen volt vasúti kiszolgálás. Előbb a rákosi csomóponti kiszolgáló tehervonat remot Bobója érkezett a honvédséghez, hogy lerakás után elhozzon onnan pőrekocsikat, majd a CRS Kocúrja rotyogott be a Nabihoz, hogy az ott levő három különvonati kocsiból kettőt elvigyen a Keletibe. A kocsikkal egy szerdai, Székesfehérvár–Esztergom viszonylatú különvonatot vittek.

A CRS Kocúrja két szalonkocsiért jött

Úgyhogy duplán nem volt igaz a hangulatos réten kutyát sétáltatók mondása, hogy itt már soha nem jár vonat! Bár valóban elég ritkán döcögnek itt el vasúti szerelvények, az iparvágány nincs rossz állapotban. Két éve még az angol vasútmániások Budapestet bejáró különvonata is meglátogatta Mátyásföldet!

Vidéki hangulat Felsőrákoson, az iparvágány hídjánál

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek