Csúszik az orosz nagysebességű vasútépítés

iho/vasút   ·   2012.06.01. 09:19

Gyenyisz Muratov,  az RZSD nagysebességű vasúti leányvállalatának vezérigazgatója egy Szocsiban megrendezett vasúti konferencián elmondta, hogy az orosz kormány pillanatnyilag nem támogatja a Moszkva és Szentpétervár közötti nagysebességű vasút megépítését – írja az International Railway Journal.

Az orosz vasút tervei szerint a 2018-as labdarúgó világbajnokságra kellene elkészülni az új összeköttetésnek. A megvalósíthatósági tanulmányok elkészültek. Váratlanul érkezett a kormányzati támogatás megvonása, mivel az RZSD szeptemberben már tendereket szeretett volna kiírni.

Ezzel azonban nem áll le teljesen az orosz nagysebességű infrastruktúra-fejlesztés, Muratovék a jövőben a kedvezőbb kormányzati megítélést élvező Moszkva–Nyizsnyij Novgorod–Jekatyerinburg vonalra koncentrálnak.

Moszkva és Szentpétervár között jelenleg is közel nagysebességűnek tekinthető a vasúti forgalom, hiszen a Siemenstől vásárolt Velaro motorvonatok helyenként kétszáz kilométer per óra feletti tempóban haladnak. A vasútvonalon azonban élénk teherforgalom nehezíti a személyközlekedést, ezért kezdtek bele az új nagysebességű vasút előkészítésébe.

Kapcsolódó hírek