Csütörtökön már péntek van a MÁV-Startnál: így közlekedik az ország vas- és gumikeréken augusztus 22-éig

iho   ·   2021.08.18. 19:05
gusztus20_tuzi

Augusztus 19-én a vonatok a pénteki, 20-án a szombati, 21-én az ünnepi, 22-én már a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek. Nemcsak szombaton és vasárnap, hanem augusztus 20-án is közlekedik a Szob és Fonyód közötti Jégmadár, valamint a Szolnok és Fonyód közötti Napfürdő expressz emeletes vonat is.

A hosszú hétvégén megnövekedett utazási igény várható – magyarul: sokkal többen utazhatnak vonaton, mint máskor –, emiatt érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok öt százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és tíz százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A webes felület és az applikáció már közös felhasználói fiókkal használható. Az önkiszolgáló csatornán a jegyvásárlás nem jár személyes érintkezéssel, az utasok csökkenthetik a fertőzés kockázatát. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat helyjegyfoglaltsága is. Vásárláskor így is fontos ellenőrizni, hogy az utazáshoz szükséges valamennyi jegyet megkapta-e az utas (menetjegyet, kerékpárjegyet, kerékpár-helyjegyet), így elkerülhető, hogy több utas szálljon fel a vonatra, mint ahány férőhely van.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt augusztus 19-én 10 órától 22-én éjfélig vehetik igénybe.

A hosszú hétvége mindhárom napján közlekednek a Kissek is a Balatonhoz, ezekkel közvetlen összeköttetést biztosít a vasúttársaság Fonyód és Szolnok, valamint Fonyód és a Dunakanyar (Szob, Vác) térségével is. Így augusztus 20-án is utazhatnak az utasok az idei szezon egyik legnépszerűbb járataival a Napfürdő és Jégmadár expresszvonatokkal, ezen kívül vasárnap este Fonyódról Kőbánya-Kispestre szintén indul emeletes vonat, a Panoráma expressz.

Várhatóan sokan indulnak útra kerékpárral a népszerű turisztikai célpontokhoz, a Balaton és a Velencei-tó felé közlekedő vonatok már az elővételi jegyvásárlások alapján is előre láthatóan telítettek lesznek. A Tisza-tóhoz a könnyebb eljutás érdekében – nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival – Tisza-tó expresszvonat jár közvetlenül Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre.

A fővárosi tűzijáték után vonattal hazatérők figyelmébe ajánlja a MÁV-Start:

 • a Budapest–Pusztaszabolcs vonalon a Déli pályaudvarról Dunaújvárosba 22:55-kor induló 4298-as számú vonatot,
 • a Budapest–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról Szobra 22:37-kor induló 2408-as számú vonatot,
 • a Budapest–Szolnok vonalon a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 22:28-kor induló 2698-as számú vonatot,
 • a Budapest–Cegléd–Szeged vonalon a Nyugati pályaudvarról Szegedre 23 órakor induló 17008-as számú vonatot,
 • a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonal és
 • a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon pedig az éjszakai Bagolyvonatokat is igénybe vehetik.

A budapesti elővárosi vonalakon a tűzijáték befejezését követően a 22 és 23 óra között induló vonatok Kiss, kétegységes Flirt vagy ingavonatokkal közlekednek a minél nagyobb kapacitás biztosítása érdekében. A szokásosnál több kocsival közlekednek a miskolci, a balatoni, a nyíregyházi, a békéscsabai és a szegedi távolsági vonatok, beleértve a nyíregyházi, miskolci, szegedi közvetlen balatoni járatokat is.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik

Augusztus 19-én csütörtökön a hét utolsó munkanapján és tanítási szünetes munkanapokon, 20-án pénteken a munkaszüneti napokon (a hetek első munkanapját megelőző napokon közlekedő járatok kivételével), 21-én szombaton a szabadnapokon, 22-én vasárnap a hét első munkanapját és tanítási szünetes munkanapját napját megelőző munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a buszjáratok. Augusztus 23-án, hétfőn már a hét első munkanapján és tanítási szünetes munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok.

A Volánbusz is fokozott figyelemmel kíséri a járatok telítettségét, és mindent megtesz a kényelmes és biztonságos utazás biztosítása érdekében, és az elővételi adatok függvényében rásegítő járatokat biztosít.

A Volánbusz – egyeztetve a Budapesti Közlekedési Központtal – a várhatóan megnövekvő utasforgalomhoz való igazodás érdekében az agglomerációs vonalakon kapacitásbővítést vezet be az alábbi járatokon:

 • 40-es jelzésű járat esetén Őrmezőről 21:52-re, 22:03-ra, 22:13-ra egy-egy többletindulás kerül a menetrendbe, 40-es jelzésű járat helyett 22.28-kor a 88A jelzésű közlekedik Törökbálintig,
 • 240-es jelzésű járat estén a Móricz Zsigmond körtérről 21:46-os és egy 22:16-os indulás kerül a menetrendbe,
 • 22A-es jelzésű járat esetén jellemzően 10 perc helyett 5 percenként indulnak a tűzijáték után,
 • 55-ös jelzésű járat esetén jellemzően negyedóránként indulnak autóbuszt a tűzijáték után,
 • 63-as jelzésű járat esetén jellemzően negyedóránként tervezzük indítani autóbuszt a tűzijáték után,
 • Szigetszentmiklós felé a hétvégén megszokottól eltérően nagyobb kapacitású, csuklós autóbuszokat indít az adott időszakban a társaság.

Egyes helyi járatok szintén az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek, melyekről a társaság honlapján a települések aloldalain érhetők el információk.

A bevásárlólóközpontok augusztus 20-i zárva tartása miatt egyes járatok menetrendje módosul. A részletes és az ünnepi menetrenddel kapcsolatos további tájékoztatás a Volánbusz honlapján érhető el.

Mivel az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a társaság www.menetrendek.hu honlapján, valamint érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. A Közlekedési Mobiljegy és társalkalmazásaiban vásárolt teljes árú, 50 százalékos és 90 százalékos kedvezményű helyközi (távolsági) menetjegyekre, valamint a menetjegyekhez megvásárolt kiegészítő jegyekre öt százalék kedvezményt biztosít a Volánbusz. Az elektronikus jegyvásárlás további részleteiről a Volánbusz és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán tájékozódhatnak az utasok.

A MÁV-HÉV járatai eltérő közlekedési rendben járnak

Napközben a HÉV-szerelvények és a H7-es pótlóbuszok a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint járnak.

 • H5-ös HÉV
  16:30-tól üzemzárásig minden vonat hat kocsival közlekedik. A szerelvények 21 óra után módosított menetrend szerint, sűrűbben indulnak a végállomásokról. A vonal budapesti szakaszán 21:18 és 22:48 között 6-8 percenként, 22:48 és 23:28 között 10 percenként jár a HÉV.
 • H6-os HÉV
  Az esti órákban egyes vonatok hat kocsival közlekednek. 22:05-kor és 23:05-kor többletvonatok indulnak a Közvágóhídtól Ráckevére.
 • H7-es pótlóbusz
  A Szent Imre tértől a Boráros tér felé 18 órától, a Boráros tértől a Szent Imre tér felé 18:30-tól sűrűbben indulnak a pótlóbuszok.
 • H8-as és H9-es HÉV
  Gödöllőtől az Örs vezér tere felé 16:54-től üzemzárásig, valamint az Örs vezér terétől Gödöllő felé 15:48-tól 22:28-ig minden HÉV hat kocsival közlekedik. Egyes vonatok esetében Cinkotán át kell szállni egy másik szerelvényre a továbbutazáshoz.

A Hév járatok menetrendje a bkk.hu/menetrendek oldalon található meg, az utazás dátumának és időpontjának megadásával pedig a BKK Futár utazástervezőben is lekérdezhető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Logisztika Szállítmányozás Haszonjármű Alternatív hajtás

Duplájára növelt, bioüzemanyaggal hajtott kamionflottával érkezett a DHL a Hungaroringre, a Forma–1-es hétvégére

iho   ·   2024.07.18. 19:05

Az idei szezonban a bioüzemanyaggal üzemelő kamionok száma több mint kétszeresére, összesen harminchét kamionra nőtt az európai szakaszon. Minden egyes kamion átlagosan nyolcvanhárom százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a dízelüzemű társaikhoz képest.