Dán gigamegrendelés <br />a Siemensnek

iho/vasút   ·   2011.08.13. 14:18

A dán vasúti infrastruktúra-üzemeltető Banedanmark a Siemenst bízta meg a koppenhágai városivasút-hálózat teljes jelzéstechnikájának modernizálásával, derül ki a német cég közleményéből.

A megrendelés értéke 252 millió euró – a legnagyobb, amelyet a Siemens a vasúti automatizálás területén valaha kapott. Tárgya a Trainguard MT vonatbefolyásoló rendszer, Sicas típusú biztosító berendezések és váltómeghajtások szállítása és telepítése, valamint egy komplett új irányítóközpont megépítése. Az új jelzéstechnika kiépítésének első hat lépcsőjét 2014 végén kell üzembe állítani. A szerződés 25 évre szóló karbantartásra is kiterjed.

Koppenhágában először a városivasút-forgalom részben automatizált üzemét kell megvalósítani. Ennek köszönhetően a szerelvények jelenleg 120 másodperces követési ütemét 90 másodpercre lehet leszorítani. A helyenként 50 éves jelzéstechnika kiváltása a hálózat kapacitásának és megbízhatóságának lényeges növelését fogja eredményezni. A szerződés opciót is tartalmaz a teljesen automatizált, vezető nélküli vasútüzem későbbi bevezetésére.

A koppenhágai S-Bahn-hálózat modernizálása a dán vasúti jelzéstechnika 2020-ig elérendő komplett megújításának kormányprogramjába tartozik. A Folketinget, a dán parlament által kitűzött végső cél az ország teljes vasútüzeme kapacitásának és megbízhatóságának növelése, illetve a kötöttpályás közlekedés teljesítőképességének megduplázása 2030-ig. Ez Európában az eddigi legnagyobb ilyenfajta modernizációs projekt, melyhez összesen 3,2 milliárd euró áll rendelkezésre.

A 170 kilométeres, kétvágányos koppenhágai városivasút-hálózatot rádiótechnikai alapú, automatizált vonatvezérlő rendszerrel szerelik fel. A jelenleg meglévő 135 szerelvényt és a hét S-Bahn-vonal pályáit fokozatosan modernizálja a Siemens Mobility. Ez 2018-ig hat lépcsőben történik meg.

Kapcsolódó hírek