Délután megbénul Budapest belvárosa

iho/közút   ·   2012.06.04. 08:00

A tervek szerint mintegy ezer taxis a Hősök teréről indulva a Dózsa György út – Andrássy út – Oktogon – Blaha Lujza tér – Rákóczi út – Városház utca – Erzsébet tér – Lánchíd – Bem rakpart – Margit híd – Oktogon – Hősök tere útvonalon vonul majd fel. A rendezvényhez kapcsolódóan tilos megállni az '56-osok terén a Damjanich utca és a Városligeti fasor között vasárnap 21 órától június 4-én, hétfőn 21 óráig.

A taxisszervezetek azt kifogásolják, hogy az új taxisrendeletről semmilyen dokumentumot nem kaptak eddig a városházától, ám az eddig kiszivárgott információk Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint minden szakmaiságot nélkülöznek. A vezető az MTI-nek nyilatkozva ugyancsak problémásnak nevezte, hogy bár folyamatosan azt hallják a Budapesti Közlekedési Központtól, hogy nyitottak a tárgyalásra, de konkrétum eddig nem történt, s „a telefont nem veszik fel”.

Rendezni kell a taxisok ügyét, nem megoldás, hogy az érintettek egy része „tulajdonképpen félroncs autókon és bizonytalan tarifákon” szállíthat – jelentette ki múlt héten Tarlós István polgármester. A városvezető egy más témában tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a taxisoknak is az az érdekük, hogy ne lehessen többféle tarifával, „akármilyen roncsokkal” forgalmat szervezni.

A vállalkozók képviselői májusban találkoztak a főpolgármesterrel. Az ott felvázolt tervben már az állt, hogy például nem lenne fix tarifa, egy éven belül egységesítenék az arculatot, az 1600 köbcenti alatti autók tulajdonosai pedig nem taxizhatnának.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint ez végképp kiütötte a biztosítékot, amelyre válasz a mostani megmozdulás. A Főtaxi nem ért egyet a mai demonstrációval, nem látja szükségesnek – írja a Napi Gazdaság. A társaság szerint a taxis társadalom helyzetének békés és minden érdekelt fél számára elfogadható, felelős rendezése nem utcai megmozdulásokkal, hanem jól előkészített, többoldalú egyeztető tárgyalásokkal érhetők el – közölte a Főtaxi.

Kapcsolódó hírek