Dömösi átkelés: idénre talán már megfogták a hegyet a 70-esnél, ahol már sziklaőr is dolgozik

iho/vasút   ·   2022.08.15. 15:00
00_domos_kesz_2022

Nagymaros és Szob között, augusztus 16-ától már mindkét vágányon közlekedhetnek a személyvonatok, így korlátozások nélkül visszaáll az alapmenetrend a Budapest–Vác–Szob vonal teljes hosszán. Az előírt ellenőrzéseket követően ma délelőtt újraindult a tehervonat-forgalom.

Június 9-én a heves esőzések következtében a Szent Mihály-hegyről 1700 méteres szakaszon soha nem látott mennyiségű, 10 ezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pályát, mindkét vágányon ellehetetlenítve a vonatok közlekedését a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Zebegény között. Az egyik pálya több, egyenként 10–30 méteres szakaszon sérült.

A károk helyreállítása a tervezettnél gyorsabb ütemben haladt, így július 30-ától Nagymaros és Szob között egy vágányon, módosított menetrend szerint megindulhatott a vonatközlekedés. A másik vágányon folytatták a munkálatokat: speciális munkagépekkel tisztították meg a vasúti pályát a hordaléktól. Tízezer köbméter hordalékot szállítottak el vasúton és közúton, a szobi állomáson kialakított rakodóterületre. Eltávolították a közút és vasút közötti rézsűről a veszélyes, kidőlt és a kármentesítést akadályozó fákat és bokrokat. A vágány melletti rézsűt és támfalat is helyreállították, majd a főút felőli oldalon megépítették a vasúti pálya ágyazatát, tizenöt vagon zúzottkövet használtak fel erre. Több száz méternyi felsővezetéket kellett újjáépíteni, a tartóoszlopokat is megerősítették, a sérülteket kicserélték. Ezen a szakaszon szinte a pálya minden tartozéka megújult.

(fotók: MÁV)

A további káresetek megelőzése és a biztonságos vasúti közlekedés érdekében a vasúttársaság a Nagymaros–Zebegény közötti szakaszon a támfal mögül időszakosan eltávolítja az esőzések során legördülő talajt és sziklákat. A Szent Mihály-hegynél lévő területet sziklaőrrel figyelik.

Augusztus 16-án hajnaltól már nem lesz korlátozás a vonatközlekedésben, a vonatok az alapmenetrendjük szerint, zavartalanul haladhatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek