Drámai fotók, szerencsés megmenekülések

iho   ·   2014.08.07. 11:15
glider_cim

Kedden kora délután a horvát légierő 121-es oldalszámú MiG-21-ese Velika Gorica körzetében, Donja Lomnica település közelében lezuhant.

A horvát védelmi tárca közleménye szerint a gépnek kigyulladt a hajtóműve és meghibásodott a hidraulika-rendszere is, emiatt futó-problémái is voltak. A pilóta katapultált és komoly sérülések nélkül ért földet. A drámai felvételeket a vgdanas.hr tette közzé, amelyek a gépet még a levegőben mutatják égő hajtóművel, majd a roncsokat a földön, külön a katapultáláskor ledobott kabintetőt.

A The Aviationist portál kiemeli, hogy a gép nem azok közül való, amelyeken Ukrajnában végezték az időszakos karbantartást és modernizálást, és amelyek a krími konfliktus miatt hónapokig Ukrajnában, Odesszában rekedtek.

A másik drámai történet helyszíne Anglia, ahol a Hus Bos Challenge Cup vitorlázórepülő verseny két résztvevője ütközött a levegőben. A gépek egyikét sérülten ugyan, de sikerült földre tennie a pilótának, a másik sportolónak viszont nem volt más választása, mint kiugrani a gépből, amint ezt a háza kertjéből M.J. Boss végig is fényképezte.

A hetven éves Andy Preston a Telegraphnak azt mesélte, nem is látta a gépet, amellyel ütközött, csak érezte, hogy valami keményen becsapódik az ő gépébe. Szerencsére az ütközés 4500 láb, vagyis közel 1500 méter magasan történt, volt tehát idő kiugrani a törött gépből. Pontosabban kiugrani nem kellett, a gép háthelyzetben volt, Preston ledobta a kabintetőt, kioldotta a hevedert, és már esett ki a kabinból, szerencséjére a törött vitorlázó darabjai ugyan mind a közelében hullottak az égből, de egyik sem találta el zuhanás közben.

De a veszélyek ezután sem múltak el, Preston ejtőernyőt nyitott, szerencsére ernyőjét épp nemrég vizsgálták be és hajtogatták újra. Viszont amikor egy gabonatábla közepén földet ért, még el kellett menekülnie egy kombájn elől, amely egyenesen feléje tartott, és amelynek vezetője szemlátomást nem vette észre az előtte a kalászok közé pottyanó pilótát, aki végül a lábán vágásokkal és enyhébb gerincsérülésekkel, de ugyancsak megúszta a balesetet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek