Dunántúl-kerülés GYSEV-vel, 1. rész: Irány Vasvár!

Jermann Kálmán   ·   2013.09.26. 11:00
00

Ki gondolná, hogy 9 és fél óra alatt körbe lehet vonatozni az egész Dunántúlt? Pedig könnyedén:
– 6.24-es indulás Kelenföldről a 910 Borostyánkő IC-vel, az 1-es vonalon Győrig, aztán a GYSEV felségterülete következik: a 8-ason Csornáig, onnan a 16-oson Szombathelyig, érkezés 9.02-re;
– 9.08-kor start Szombathelyről a Sopron–Pécs viszonylatú 8902-es sebessel a 17-es vonalon át Nagykanizsáig (Zalaszentivántól már MÁV-os szolgálattal), ott érintve a 30-ast, majd a 60-ason Gyékényes felé, Barcson és Szigetváron át Szentlőrincig (érkezés: 13.12);
– 13.28-as indulással a 815 Mecsek IC-vel vissza Kelenföldre, 16.00-ra.

Az útvonal pirossal jelölve, a pirosban zöld szín pedig a ludmillás szakaszt jelzi<br>A képre kattintva galéria nyílik

A maximálisan öncélú utazás során a napi egy vonatpárral már Pécsig eljutó GYSEV-bérlemény, a most 651-es sorozatú, szovjet gyártású, a DR-nél, majd beolvadása után a DB AG-nál, később pedig a DB Schenker romániai leányvállalatánál üzemelő mozdonycsalád két tagjának élőben megismerését vállaltuk. A negyedik üzembe állásáig teljesen kihasznált, tartalék nélkül folyamatosan dolgozó gépek közül a 008-as vitte az IC-nket Csorna és Szombathely között, onnan pedig a 003-ast vettük igénybe, aminek Szombathely–Pécs–Szombathely az aznapi fordulója. Kelenföldtől Csornáig egy 20-33-as Bp-kocsiban utaztunk, és ha már erős gyeseves napot tartottunk, a Keleti–Sopron közötti vontató is egy általuk használt Taurus volt.

A reménytelenül zuhogó esőben velünk ázik a vonatunkra érkező 008-as Ludmilla<br>(a külön nem jelölt képek a szerző felvételei)

A szeptember 14-i változékony időjárás miatt ismét oka van annak (van mire fogni), miért csak dokumentumértékűek a képeink. Ha az esőtől, szürke égtől, majd délen a szembesütő naptól eltekintünk, akár élvezhetjük is a bő nyolcvan fotóból álló galériát. Az első részben Csornától jutunk el Vasvárig. Folytatás hamarosan!

Rövidesen élvezzük a dízelmozdony jóleső melegét

Szolgálati közlemény, téves és rosszindulatú feltételezéseket megelőzendő: természetesen hivatalos engedéllyel tartózkodtunk a vezetőállásokon; fényképkészítési hozzájárulással fotóztunk a GYSEV üzemeltette szakaszokon; és a MÁV-fennhatóságú vonalakra is megkaptuk az ott készült képek közlési jogát.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek