Duplájára nőtt az eladott kerékpárjegyek száma

iho/vasút   ·   2012.06.11. 13:14

A MÁV-Start Zrt. kiemelt céljai között szerepel, hogy az elkövetkező években minden vonatán biztosítani tudja a kerékpárok szállítását, hiszen évente több mint háromszázezren utaznak biciklivel a vonatokon. A fejlesztéseket szeretné a vasúttársaság a lehetőségeihez mérten az utasok igényeihez alakítani, ezért a Magyar Kerékpárosklubbal közösen egy online közvélemény-kutatást végzett a kerékpárosok vasúti utazási szokásairól, tapasztalatairól. A kérdőívet közel 1400 utas töltötte ki, ez alapján 58 százalékuk pozitív változást tapasztalt a vasúti utazás és a kerékpáros-szolgáltatások területén az elmúlt évben – közölte a vasúttársaság az ihóval.

A kerékpárjukat a vonaton magukkal szállító utasok válaszaiból kiderült, hogy az utazási távolság és a biztonság elsődleges befolyásoló tényező, és a vasúttal kerékpárszállítást kombináló utasok többsége előnyben részesíti, ha a kerékpárjával közös térben utazhat. Azok közül, akik az állomásokon, megállóhelyeken hagyják a kerékpárjukat, 24 százalék van megelégedve a tárolási lehetőségekkel. A kerékpártárolók kapacitásának növelése és kiépítése folyamatos, ami várhatóan hozzájárul majd az utasok igényeinek magasabb szintű kiszolgálásához.

A MÁV-Start Zrt. a kerékpáros utazások elősegítése érdekében az elmúlt években a járműparkját korszerűsítette, illetve új kocsikat szerzett be. Az utasigényeknek megfelelve a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Fertő tóhoz vasúttal és kerékpárral kirándulók számára kedvezményes, 400 forintos túrajegyeket vezetett be, amivel az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért lehet a bicikliket szállítani a tavak körül.

A kerékpárszállítás megítélése a jegyeladások növekedésében is tapasztalható; a négy évvel ezelőtt értékesített kerékpárjegyek száma a tavalyi évre már több mint a duplájára nőtt, ez alapján 2011-ben több mint háromszázezer alkalommal vették igénybe a szolgáltatást. Ezen felül egyre népszerűbb a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Kerékpárosklub szervezésében megrendezésre kerülő Bringázz a munkába! kampány, amelynek a személyszállító vasúttársaság is támogatója. A tavaszi akció során 348 utas választotta, hogy a vonattal munkába járáshoz a kerékpárt is magával szállítja, ők összesen 1924 alkalommal 3526 km-t tettek meg.

Kapcsolódó hírek